ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Бизнесмен: Служителите, които работят от вкъщи, трябва да получават по-ниска заплата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:20 / 12.03.2024Коментари (11)22555
©
Служителите, които работят от вкъщи, може да се сблъскат с по-ниски заплати в европейски компании, тъй като фирмите търсят възможности за увеличаване на производството и по-ниски разходи, според резултатите от ново проучване.

Технологични гиганти по целия свят вече правят опити да върнат служителите в офиса, в обрат на тенденция, която мнозина смятаха, че ще се превърне в нещо обичайно.

Скорошно проучване, публикувано от платформата за управление на разходите Pleo, предполага, че почти едно на всеки пет европейски малки и средни предприятия (МСП) обмисля намаляване на заплатите на дистанционните работници.

Торберн Финк, изпълнител на Pleo, отбеляза също, че много от анкетираните компании биха могли да подобрят информираността си за собственото си финансово състояние и да затегнат коланите си по други начини, които не включват намаляване на заплатите на дистанционните работници.

"Някои компании всъщност обосновават повече дистанционни работни практики за намаляване на офис разходите“, каза той, добавяйки, че е от съществено значение тези МСП да получат "точен преглед на това как се извършват разходите и да вземат решения, базирани на данни“.

Euronews Business се свърза с офиса на европейския комисар по заетостта и социалните права Николас Шмит, за да попита за по-широки последици от подобен ход, но не получи веднага отговор.

Идеята да се плаща на служителите, които работят вкъщи, по-малко не е нова, но дебатът продължава да надига глава, като едната страна твърди, че отдалечените работници, които не пътуват до офиса и имат свободата да живеят където искат им намалява значително разходите спрямо тези, на работещите  на място..

Други казват, че дистанционните работници са също толкова продуктивни, колкото техните колеги на място и дори намаляват разходите за работодателите, така че тяхната работа трябва да бъде компенсирана еднакво.

Холандската мултинационална консултантска фирма за човешки ресурси Randstad каза пред Euronews Business, че е изключително важно да се третират равнопоставено всички служители, независимо от местоположението им.

Много бизнес лидери изказаха гласно своето презрение към работата от вкъщи.

Британският бизнес магнат лорд Алън Шугър, известен със своята позиция против работата от вкъщи, каза още през 2022 г., че тези, които работят от разстояние, трябва да получават по-малко заплащане. Други изпълнителни директори също бяха много откровени за недостатъците на дистанционната работа, като главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон го нарече "отклонение“.

Технологичният гигант IBM наскоро призова мениджърите да се върнат в офиса или да си предадат известието за напускане;

Dell и SAP наредиха на служителите си да се върнат в офиса, поне частично; L’Oréal реши, че петък в офиса е задължителен, поне два пъти в месеца. 

"През 2023 г. се увеличиха разговорите между таланти и работодатели относно гъвкавата работа и този дебат ще продължи през 2024 г.“, каза Рандстад. "Нашите данни показват, че над една трета (35%) от работниците сега се очаква да бъдат в офиса повече от преди шест месеца, като малко под половината (41%) съобщават, че техният работодател е станал по-стриктен относно присъствието в офиса в миналото няколко месеца."

Тъй като все повече и повече компании започват да освобождават отдалечени работни места, агенциите за подбор на персонал предупреждават, че компаниите рискуват да загубят човешки ресурс.

Според последния доклад на LinkedIn "Глобално състояние на отдалечената и хибридна работа“ търсенето на дистанционна работа от страна на бъдещите служители е значително надвишило ръста на предлагането. Техният доклад, направен в края на 2023 г., предполага, че 50% от работниците предпочитат хибридни и отдалечени роли пред тези на работа от офис.

И може да не направят компромис с работната си станция. Според Рандстад по-младите поколения ценят баланса между професионалния и личния живот толкова високо, колкото заплащането и имат силно желание за гъвкавост.

"Ясно е, че някои работодатели привличат служители обратно в офиса, но съществува значителен риск, тъй като този натиск може да доведе до тяхната загуба от страна на бизнеса, който не желае да се откаже от гъвкавостта“, каза фирмата.

"Установихме, че над една трета (37%) от работниците биха обмислили да напуснат работата си, ако бъдат помолени да прекарват повече време в офиса. Една четвърт (25%) дори са действали в съответствие с това и са напуснали работата си, защото не има осигурява гъвкавост в работното време."

Въпреки големия брой търсещи работа, които отказват да направят компромис с отдалечени роли, работодателите намаляват и се обръщат към хибридни предложения за работа, като вид компромис между желаната гъвкавост на служителите и целта на компанията за присъствие.

Коя държава предлага най-много хибридни работни места?

През декември 2023 г. съотношението в САЩ беше относително ниско, като отдалечените възможности възлизаха на една десета от общия брой позиции, а хибридните роли - 13%.

В Европа обаче съотношението е доста високо: в Обединеното кралство 43% от позициите имат хибридни опции, докато във Франция и Германия са 31% от работните места, публикувани в LinkedIn, са били рекламирани като възможност за работа от вкъщи.

Междувременно, отдалечените позиции получават близо пет пъти по-голям дял от кандидатурите в сравнение с наличните работни места, според фокусираната върху бизнеса платформа за социални медии.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Прав е, но сега всички онлайновци ще ми скочат да ми обясняват колко съм тъп. Никой никакъв контрол ефективен не може да ти окаже. Да, свършената работа си е свършена работа, но какъв проблем ти е да правиш и нещо друго успоредно? Никакъв. Но ти плащат за това, а не е редно. Всичко живо се изнесе от офисите, за да се икономисват пари от наеми, ток, канцеларски материали, храна и напитки. Правилно казва господинът, но това може да го проумее само един работодател или обективно мислещ човек.
Сподели какво ново....
на 12.03.2024 г.
-1
 
 
Всъшност напротив. Средния наем на офис за 20 човека е около 3000 лева. Към този офис се плаща сметка за електричество за индустриални нужди средно около 2000 лева. Към офиса си има заичслена чистачка - заплата 1400 лева. Има си такси и прочие - още едно 200 лева. За офиса се плащат и парко места по 200 лева на човек. Като се добавят и разходите за постоянни подръжки - едно допълнитено още 200 лева на човек. Още не сме сложли проблемите и междуличностните проблеми, които пораждат чести напускания или дори сгромолясване на работата на всички. Т.е. един човек в офис излиза средно между 300 и 700 лева ПО-СКЪПО отколкото един човек у тях си. Дори в някои случай може да коства и кожата на цялата компани. Т.е. ако заплатата на един програмист в офис е 4000 лева в Пловдив - то той би трябвало да получава поне 5500 лева за работа от вкъщи на същитте пари. Така всички са щастливи и всичко е точно.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: