ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
4 см стандарт за попската брада
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:08 / 13.03.2012Коментари (5)4167
© Bulfoto
Свещениците трябва да бъдат задължително с брада не по-къса от 4 см и калимавка на главата. Това предвижда инициативата на 6 епархии в страната. Компромиси няма да има за никого, независимо дали той е монах, или поп от бялото духовенство със семейство. Занапред и едните, и другите ще трябва да са спретнати, с чисти и изгладени раса, а на улицата непременно да са с калимавки. Черните бомбета, с каквито се перчеха някои от градските попове, вече са забранени, предвиждат мерките, които няколко епархии в страната са предприели, за да подобрят имиджа на свещенството. Те се въвеждат във Видинска епархия, вече действат в Софийска, Сливенска, Пловдивска, Ловчанска и Варненска, установи репортерска проверка.

4-сантиметровата брада се изисква още в решенията на Шестия Вселенски (Трулския събор, 681 г.), у нас обаче всеки ходи, както си иска. Това отбеляза духовният надзорник за Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски и окачестви като крайно неприлично поповете ни да ходят без специалната черна църковна шапка, наречена калимавка, както и да се разхождат по дънки и маратонки.

Духовниците занапред ще бъдат наказвани, ако надуват цените на венчавките, кръщенетата, опелата, панихидите и молебените и не внасят процент от взетата такса в съответната митрополия.

Свещеникът отец Петър Гърбачев е преместен от храма "Св. Николай" в Сливен и вече е селски поп заради вземане на по-високи такси от установените и своеволия, съобщи духовният надзорник на Сливенската епархия отец Силвестър Янакиев. "Отец Петър дори си позволяваше да ходи чак в Бургас да извършва треби, макар че свещеник не може да прави това в чужда енория. Дори ни го връщаха с полиция, защото хората там не вярвали, че е свещеник", разказа надзорникът. Непокорният поп обаче намерил цаката на митрополията, като завзел къщата при параклиса "Св. Мина", прекарал й електричество от собствения си апартамент наблизо и я дал под наем.

В Дупнишката духовна околия пък един от свещениците - Методи Кръстев, е разпопен. "Свещениците са готови за промяна, но за съжаление само за финансова, а не и за духовна", заяви архимандрит Поликарп - духовен надзорник на Видинската епархия по време на специална свещеническа конференция за дисциплината вчера. Те разчитат на наученото до момента, не четат, а някои дори се срамуват да ходят с раса, отбеляза той и допълни, че ще има наказания, ако поповете не се поправят.

Причината е създаване на интриги и неподчинение, обясни надзорникът, отец Георги Паликарски. Вече се изисква и свещениците да съставят проповедите си предварително и да повишават познанията си в богословието.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Българска работа - стандартът е по-важен от приближаването на Църквата до проблемите на хората; интересът на синода е с приоритет пред интереса на миряните; по-важно е размера на брадата да е верен, а не вярата да разцъфтява..... По-лесно им е на модерните ни свещеници да заклеймяват и анатемосват, отколкото да опрощават греховете... Това са нашите класически, родни, български божи служители...
0
 
 
Да вземат пример от свещенника в с. Павелско-отец Аролски. Той вече сигурно наближава 100-те и може би е едниственият в страната свещеник, който си подава ГДД и си плаща данък за парите, които получава освен заплата. За всяка такса издава документ. Познавам го от 20 години и не се е променил. Да не говорим, че е благ и винаги можеш да поговориш с него за нещата от живота. Това за мен е Божи човек!! Да си жив и здрав отче!!
Aнонимен
на 13.03.2012 г.
+1
 
 
Няма лошо да ходят в униформи, щом това им е професия, но дано и да са чисти и спретнати. Но ипрекалено дългите бради / обикновено проскубани накрая - като тези на снимката / , са крайно неприятна и отблйскваща гледка. И на пловдивския владика е такава, за съжаление. А по отношение на цените - кой да ни каже нормалните законни цени за разните богослужения?
+1
 
 
Хубаво, е че си правят правила в църквата, но е време да си променят държанието и да се приближат да хората. Да служат на хората и Бог и да престанат с наглото и показно поведение.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Футбол - други
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: