За катарзиса на Иво Христов и "умиращия" електорат на БСП, който чака да го вкара в парламента

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (15)
15:34 / 04.03.2017
18316
Кой е проф. Иво Христов - водачът на листата на "БСП за България" в 16-и МИР Пловдив? Този въпрос си задаваха вероятно хиляди пловдивчани преди седмици, когато бе утвърдена номинацията на университетския преподавател за социалистическата листа в Пловдив-град. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се опита да ни го представи като експерт - човек със сериозен академичен потенциал, вярвайки, че това ще е достатъчно на "червените" избиратели, за да подкрепят посочения от нейното бюро кандидат.

Поведението й, както и отношението към пловдивските социалисти е меко казано обидно, категорични са голяма част от тях. Мнозина помнят думите, с които съвсем доскоро политическият анализатор не само громеше, но и унижаваше "червения" актив и не могат да си обяснят неговото дебелокожие.

Медийните изяви на проф. Иво Христов по темата БСП са десетки, може би стотици. Безспорно той е изключително интелигентен човек с капацитет, който малцина притежават, но честно казано възгледите му изглеждат безкрайно радикални, а отношението дори към партията, която го е издигнала - повече от обидно. В това ни убеждават и откровенията на Христов в две от интервютата, които е дал на тема БСП.

В първото впечатление правят меко казано шокиращите му изказвания пред списание "a-specto". "Доган все под наем БСП за определен период от време, за да свърши някои работи"! е заглавието на скандалното интервю, като в текста има още по-смущаващи твърдения. "БСП не е нищо друго освен организацията, която представлява политическия фронтмен на българския преход, който пък има за свое основно съдържание преразпределение на обществената и държавната собственост, натрупана по времето на социализма в ръцете на богоизбраната част от номенклатурата. Като цената за това беше сриването на страната ни от Втория в Третия свят, тотална деиндустриализация, връщането на страната в едно полуархаично и предмодерно състояние, превръщането на България в периферна лимитрофна територия, тоест периферия на периферията на ЕС. Една мъртва зона между Русия, Близкия изток, Турция и ЕС с доминитета, разбира се, на САЩ в региона. Така че, когато говорим за промяна на БСП, трябва много ясно да кажем, че тя не е възможна".

По-надолу в интервюто проф. Иво Христов доразвива вижданията си със смущаващи твърдения за симпатизантите на БСП: "Върхушката на БСП паразитира върху носталгично настроения и все по-умиращ електорат. По цял свят левите партии държат младежките движения, активните малцинства или мнозинства, ако щете. У нас "лявата партия" се спаружва и се превръща в лимитрофическо образувание около все по-умиращ електорат в буквалния и физическия смисъл на тази дума. И колкото и да е странно, електоралното свиване на БСП е по-скоро медицински, а не социален процес".

Проф. Иво Христов смело говори и за олигархията - тази, която "от години управлява БСП и използва партията за личните си цели". Интервюто е дадено през 2014 година. Интересното е как ли се чувства днес професорът в компанията на едно от знаковите лица на БСП в Пловдив - Георги Гергов, чийто образ лесно може да бъде открит във въпросното интервю. Явно обаче Иво Христов е преживял своя катарзис, както обичаше да се изразява бившият лидер на БСП Сергей Станишев и сега не чувства ни най-малко неудобство от думите си, казани преди има-няма три години.

Катарзисът обаче явно е настъпил съвсем наскоро, защото на 8-и ноември миналата година - само три месеца преди Христов да бъде обявен за водач на листата в 16-и МИР, той продължаваше да громи Левицата. "Ако в БСП си мислят, че резултатът за ген. Радев е вот за тях-самите, са далеч от реалността", анализира пред БНР Иво Христов. Той изрично натъртва, че БСП не бива да брои гласовете за ген. Радев като свои. "Тази партия има големи проблеми. Тепърва ще трябва да доказва, че е социалистическа партия, а не представител на същите олигархични групировки, които ни докараха до този хал", каза тогава професорът.

Днес, разбира се, той застъпва съвсем различна теза. Твърди, че е влязъл в политиката, за да има "няколко разумни гласа", които да дават тон на "политическите нрави". Иво Христов изглежда не си спомня за доскорошните си твърдения, а и май няма кой да му ги припомни. В едно от малкото интервюта, в които темата все пак се засяга, пред колегите от вестник "Труд", той твърди, че критиката му е била добронамерена и бърза да избяга от темата.
Дали традиционният ляв избирател, който е много докачлив на тази тема, ще гласува доверие на Иво Христов - ще разберем съвсем скоро. Факт е обаче, че в партийните структури има огромно недоволство срещу спуснатия от София водач и изглежда обидата, която той им нанесе, трудно ще бъде преглътната.

 

Източник: Стиляна Божидарова


Виж коментарите (15)
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).