Връщането на панаира като бутането на Альоша

Автор: Любомир Минчев
Коментари (1)
13:27 / 09.08.2016
9450
На последните две сесии общинските съветници на Пловдив се надвикваха, че има скорпион в клозета. Не че не са го забелязали досега, но станал много активен и се уплашили да не забие жилото си в задниците им. Поведението им напомня за онази стара реклама на мъжки боксери, на които отзад е изрисуван скорпион, а отдолу се чете: Жилото ми е отпред! Сякаш не разбират, че ако някой се интересува от жилото им ,все ще го открие, където и да се намира. 

Полемиката за Пловдивския панаир десетина години след кражбата му е в състояние да шаржира до глупост всяка общинска сесия. Може би и затова кметът Иван Тотев не се включи в дебата , а остави групите да прочетат своите декларации и после да гласуват дали искат подарък от държавата, с който Пловдив съвсем да увисне на бесилото, вдигнато от Гергов. Отхвърлиха подаръка и това бе всичко, което могат да направят. Нищо повече.

Общинските съветници отново са изправени пред дилемата да бутнат ли Альоша, като ясно разбират, че това е неизпълнима мисия. Анулирането на сделката за панаира е толкова възможно, калкото и Альоша да го няма на Бунарджика. И все пак поздравления за ентусиазма - пловдивският политически сезон завърши зрелищно.

В този общински съвет има хора, които нямат никаква вина за кражбата на панаира във втория мандат на кмета Чомаков чрез "Пълдин туринвест". Но има и хора, отговорни за нея. Сега дори и те подвикват на крадеца да покаже малко морал, като вече са показали своя при кражбата.

Затова бунтът на съветника Божидар Здравков е най-моралното нещо в тази неморална ситуация. Той е един от петимата, които през 2006 година не са съгласни с тази сделка.Сега заплаши, че ще качи в мрежата имената на колегите си, които се съгласят да приемат 20 процента от държавния дял в панаира. Но време е да качи имената на онези 45, които са гласували с две ръце да подарят панаира на Гергов. Тогава той е безкрайно убедителен : Разчитайте на моята почтеност! СДС, БСП, ДПС и ВМРО почтено узакониха кражбата.

Спас Гърневски също е наясно, че отново трябва да бута Альоша и знае, че няма да стане. Като представител на общината в "Пълдин туринвест" той поиска и получи пълната подкрепа на съветниците да върне част от заграбеното. След изненадващото решение на държавата да се раздели със своите 49 процента битката е обречена.

Общинските съветници не бива да бъдат толкова наивни. Ако държавата държи 49 процента и иска да си върне собствеността върху панаира , тя винаги може да го направи, като си извоюва още поне 2 процента. Няма никакво желание и последното решение на правителството демонстрира пълен отказ от Пловдивския панаир. Държавата подкрепи Гергов и съветниците трябва да разберат това. Тя може да го е подкрепила в неговото окончателно струтване, но това не променя фактите.

Романтичният призив към Варна да не се поддава на шантаж и да не приема 29 процента също не струва. Варненските общински съветници с чиста съвест гласуваха за правителственото решение, защото не са обременени от кражбата и в случая няма пред кого да бранят честта си. Те просто приеха абдикацията на държавата в полза на Гергов и може би тепърва ще изпитат почтеността му.

Пловдивските съветници нямат голям избор освен да твърдят, че имат жило и то се намира отпред . Който иска, да го търси.

Съветникът Алексанъдър Сиди пратил до правителството искане на Пловдив да бъдат преотстъпени Морската градина във Варна, Царевец и Парламентът за нуждите на града като Европейска столица на културата. Това остава за пловдивските съветници - упражнения във фейлетонен стил. А Сиди можеше да свърши нещо по-полезно - да качи в мрежата имената на неговите съпартийци от ВМРО, които през 2006 година гласуваха за Гергов.


Виж коментарите (1)

Още по темата (28):
17.07.2023 Министърът на икономиката: Пловдивският панаир заради неефективно управление е на загуба с над 100 млн. лева
14.05.2023 Борисов: Една опера на фасадата на Панаира ще изглежда прекрасно
28.04.2023 Зико: Няма смисъл да обжалвам решението за Панаира. Гарантирам, че няма да бъде застроен
31.01.2023 Александрова: Решението на казуса с Панаира е в ръцете на Варна
31.01.2023 Община Пловдив не е получила нито лев дивидент от Панаира
22.01.2023 Спомени за Пловдивския панаир: Кое колко струваше на него и какво продаваха западните фирми?
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).