Виктор Орбан в Пловдив: Альоша не е ли паметник на съветската окупация?

Автор: Любомир Минчев
Коментари (72)
14:04 / 30.10.2020
13893
Унгарският премиер Виктор Орбан е даван често за пример у нас като лидер, който опитва да води самостоятелна политика, опълчва се на Брюксел и изгони Джордж Сорос от Унгария. Някои са така доволни, че непрекъснато го аплодират и му се възхищават, дори социалистите и самата Корнелия Нинова бяха залитнали по него – един очевидно десен политик.

Само че всички мълчат гузно когато Орбан каже и нещо по-различно. На 27 октомври по време на реч на площад Сабадсаг в Будапеща Орбан нарече разположеният там паметник с истинското му име – "паметник на съветската окупация“. А той е издигнат в памет на 80 хиляди бойци на Червената армия, загинали в боевете за Будапеща. На Орбан му отговориха с гневна декларация от руското външно министерство, но на него не му пука особено.

У нас официалните власти – които и да се те, по което и време да са управлявали, никога не са говори за "паметници на съветската окупация“, а те са навсякъде. Или ако са говорили под някоя маса, не сме чули. А и паметниците си стоят.

Альоша е класически пример за паметник на съветската окупация. Ако някой като Орбан дойде и види как се извисява гордо над града, би попитал: В памет на кого сте го издигнали? В Будапеща са загинали 80 000 съветски бойци, при вас колко са?

Нито един. Альоша е белег за окупация, а не памет. И си стои горе на Бунарджика, тъй като и окупацията си продължава – русофилски сбирки, кремълски събития, веят се руски знамена. И това било гордостта на Пловдив – вижда се отвсякъде. Окупацията се вижда отвсякъде.

Тя вероятно ще приключи, когато български държавник дръпне историческа реч пред Альоша, не премълчи истината и сложи край на окупацията. Едва ли.

Виж коментарите (72)
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).