Реформаторът с номер 8 – една политическа шмекерия

Автор: Любомир Минчев
Коментари (3)
18:29 / 04.10.2015
6876
Голям шум се вдигна около осмия в листата на Здравко Димитров и реформаторите - Айри Мурад. Представя се за имам, няма религиозно образование, но служи в своя незаконен месчит в "Столипиново". Той самият призна, че е в листата, за да привлече гласове от махалата. Ползвал се с голямо доверие там и това провокирало личната покана на Зико.

Откакто Мурад се появи в листата, останалите в нея станаха безинтересни. Имамът я потопи с такава лекота, че дори Пенка Деведжиева, втора в подреждането, говори за него като "имамът ни". Това ли е имамът на реформаторите? Той е вътре по покана на Здравко Димитров, но реформаторите сливи ли имаха в устата. Да, имаха през цялото време на лутане кого да подкрепят. Сливите останаха и след подкрепата за Зико.

Появата на Айри Мурад, и то на осмо място, е класически пример за политическа шмекерия. Но тя ще се стовари върху всички други от листата, които са сериозни хора. Те не са ли омерзени от предимството, което получи Айри Мурад. Това е листа със силни центробежни сили, които ще породят и силен преференциален вот. Ако Мурад се ползва с такова доверие от съкварталците си, както твърди, те без проблеми могат да го изстрелят на второто място. Така на 26 октомври Мурад ще се събуди като реформаторът на "Столипиново".

Мурад е в листата, за да събира гласовете от квартала. Други качества, заради които е осми, не се изтъкват. Ако се окаже, че и доверието, за което говори, е оскъдно - в месчита му рядко се навъртат хора, тогава трябва да събира гласове по друг начин. Това окончателно ще компрометира реформаторската листа, толкова трудно и компромисно подредена.

Около баталиите за вакъфските имоти преди четири години, Айри Мурад пробва да стане председател на джамийското настоятелство. Тогавашният районен мюфтия Осман Хилми твърдеше, че групата около Айри го заплашила да го хвърли през прозореца и дори с убийство, ако Мурад не е председател на настоятелството. После яде бой от тайфата на Ашим Асан и мераците му секнаха.

Сега Мурад е сигурен, че с помощта на Аллах реформаторите ще победят и той ще се озове в Общинския съвет. За сметка на някой реформатор, който ще си дъвче сливите. После може да стане дума и за джамийското настоятелство. Сделката изглежда перфектна, но само на пръв поглед. Вторият поглед на 25 октомври ще разкрие тази политическа шмекерия. Доказателства дава и социологията, която засега отрежда две или три места в ОбС за коалицията на Здравко Димитров.

Листата на реформаторите е бетонирана от две страни. От едната са Айри Мурад и волята на Аллах, а от другата е Здравко с подкрепата на Бог и владиката. Последните двама мълчат за доминацията на Аллах, но сигурно имат някакви сметки за уреждане. Реформаторите си мълчат по принцип. Те са бетонирани.


Виж коментарите (3)

Още по темата (16):
24.04.2017 Пловдивският общински съветник Айри Мурад закъса с 4 изпита
16.10.2016 Култовият пловдивски съветник с проблемната матура с нови откровения
11.10.2016 Истина е: Пловдивският общински съветник с 3,29 на матурата стана студент!
09.09.2016 Пловдивски общински съветник се похвали: Изкарах 3,29 на матурата!
31.08.2016 Да се смеем ли, или да плачем? Изгледайте култовите реплики на този
образ!
30.08.2016 Трагикомедия, онемяване, шок: Този човек е общински съветник в Пловдив!
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).