Проф. Чуков определи ситуацията като тревожна

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
08:13 / 12.01.2024
3962
Това, което наблюдаваме, се очакваше. Хусите преминаха една червена линия. Това заяви в NOVA проф. Владимир Чуков по повод масираните удари на САЩ и Великобритания по цели на хусите в Йемен.

Проф. Чуков определи ситуацията като тревожна. Той цитира данни, според които откакто хусите са започнали атаките си в района на Червено море, доходите на Суецкия канал са спаднали с 40%.

"Това е нещо безпрецедентно до този момент, така че след гласуването на резолюцията в Съвета за сигурност на ООН, трябваше да се очаква нещо подобно". Според проф. Чуков посланието е много ясно не само към хусите, но и към Иран.

"Това много ясно го заявиха и Съединените щати, че за ситуацията в района се държат отговорни както местните йеменски бунтовници, те не са правителството на Йемен, има си легитимно йеменско правителство, докато те направиха преврат и превзеха голяма част от територията на Йемен – около 40%, основно по крайбрежието", заяви Чуков.

Според него международната общност е трябвало да реагира срещу действията на хусите още през 2015 г., когато е започнал техният бунт. Проф. Чуков заяви, че през изминалата атака на САЩ и Великобритания са ударени 12 стриктно подбрани цели – военноморски и военновъздушни бази.

Проф. Чуков предупреди, че има опасност хусите да минират района на Червено море. "Това крайбрежие, което се контролира от бунтовниците, е много по-трудно достъпно за корабите на международната коалиция", заяви Чуков.

Той очаква разширяване на международната операция в района на Червено море, Арабско море и Персийския залив. Според него има данни, че хусите не закачат китайски съдове или такива с руски петрол.

Виж коментарите (0)
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).