Пловдив е длъжник на Апостола. Той няма нужда от окупаторска сянка

Автор: Любомир Минчев
Коментари (24)
16:57 / 18.07.2017
10771
Все очаквам приятна изненада или направо сензация, когато около паметника на Васил Левски се събират много хора. Това е два пъти в годината, за да отбележим рождението му и смъртта му. Така беше и днес . От тези, които четат словата по повод годишнините, все очаквам да чуя, че се чувстват несигурни да говорят за Дякона под дулото на Шмайзера. Дръзко е наистина, но е най-смисленото нещо, което бихме чули пред паметника на Апостола. Все това очаквам да чуя - защо върху Левски трябва да пада сянката на Окупатора.

Все пак Недялко Славов за първи път днес повдигна темата за мястото. "Той никога не е обичал показността, героическите пози. Затова и паметникът му в Пловдив не е на площада, а е на това скромно, природно и естествено място. Бих казал, тук той е на точното, на своето място. Тук той е в сърцето на живота, за който навярно е мечтаел", каза ораторът. Очевидно той не изпитва никакво безпокойство, че над главите ни, а и над Апостола, виси шмайзерът на Альоша. Или просто не бива да бъде зачекната тази тема, когато става дума за Иконата. А и нали се влачим с историческата си обремененост , която ни позволява без никакъв срам да приемем, че и ботушът на окупатора може да ни е иконата.

Първата крачка е направена. Мястото на Левски е точно тук - на алеята на Бунарджика, казва Недялко Славов. От следващия оратор очаквам да чуя, че Апостола не се нуждае от Сянката на ботуша. Така той не е и не може да бъде " в центъра на живота, за който навярно е мечтал".

Следващият оратор трябва и да попита къде сте, представители на Българската православна църква, когато целуваме ръка на Дякон Игнатий. Нали той е тръгнал от дома на Вярата. Или вече вие не сте там. Той може да хвърлил расото, но остава вярващ християнин до бесилката. Настоявал е в във всеки комитет да има и свещеник. А вие надянахте расата, но си останахте талибани по душа. 

Надигат се мракобесни сили, разпени се ден по-рано митрополит Николай. Там, някъде в недрата на Европа, е заплахата, която ни дебне, провикна се талибанът с расо. Следващият оратор пред паметника на Левски да му покаже заплахата - тя е на една ръка разстояние.

Това искам да чуя, когато край Апостола се събират много хора. Пловдив му е голям длъжник заради голямата окупаторска сянка.


Виж коментарите (24)
Още новини от Аналитични новини:
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...
Стоичков на екрана толкова добре, колкото и на терена


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).