ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Копайте втория канал. Това е тест за интелигентност. Не става с "Ах, тези шубраци"
Автор: Любомир Минчев 14:35 / 03.02.2022Коментари (11)14611
©
Ей там, в ония шубраци отсреща, ще е вторият гребен канал на Пловдив. Сочим ги тия шубраци вече 8-9 години, а е време да влезем вътре и да видим какво може да излезе оттам. Сега наоколо са позициите на екозащитници, хидроинженери, архитекти, изпълзяват от землянките и крещят, че това място е свещена територия. Така беше и когато се роди идеята за сегашния гребен канал. Имаше хора, готови да се хвърлят под булдозерите и да станат национални мъченици. После с кеф се разхождаха край канала, сега и децата им.

От едни други шубраци изскочи Гребният канал, който днес е любимото място на пловдивчани. Така се получава – малко борба, малко съпротива, пет минути слава и се роди нещо красиво. Същото очаква и шубраците отсреща до дигата на Марица.

Проектът за втори канал отдавна е готов. С него Пловдив ще влезе в топ 5 на световните дестинация на гребния спорт. Преди години и защитниците на  "свещената територия“ бяха  склонни на компромис – да има канал, но да е по-къс, по-никакъв и да спасим десет дървета повече. На всичко отгоре бил и много по-евтин. Този спор може да е безкраен. Така си говорим и за стадион "Пловдив“ и сме стигнали доникъде.

Някой все още твърдят, че можем да направим нещо, в което само да си натопим краката. По-скъпият вариант е според изискванията на гребния спорт. И според желанието на хората да се забавляват. Онези от землянките мълчат за един важен детайл от проекта – екопарк на 650 декара, какъвто в страната не е изграждан от 50 години. Екозащитниците би трябвало да хвърлят шапките си до небето от радост, ако видят екопарк на 650 декара. Би трябвало, ако шубраците не са център на партизанско движение и не са превърнати в политически щаб. Такива навремето бяха изградени около зоологическата градина и стадиона. Резултатите са видими.

Сега на дневен ред е възможната концесия на Гребния канал и отново прокопаването на дублиращия. И отново вой до небето – безогледна сеч, бетон, паркинги, как е възможно, вайкат се протестиращите. По-добре да се разходят вечер из шубраците, защото там гора няма, и да имат късмета да не попаднат на глутница гладни псета.

Гражданска позиция е не само да кажеш: "Не искам и ще протестирам“, а и "Да, искам“.

Да, аз искам. Аз съм от хората, които искат да има втори гребен канал. Историята ще се повтори, това е очевидно. Останалите шубраци ще родят нов фолклор, неизбежно е, но и новият канал е там и не може да бъде другаде. Разбира се, ако не се отвори път на вятъра, който щял да издуха града.

Каквото и да се случи, вторият гребен канал е тест за интелигентност на местната власт. Тест за различните виждания за развитието на града. Нали и Тютюневият  град е тест за интелигентност? Не търсете разлики, като отклонявате  казуса някъде в духовното, а другия пращате на майната си – в шубраците.

Не приемам  приказките, че дублиращият канал е само спортно съоръжение и от чисто спортна гледна точка няма нужда от него – на световната федерация по гребане не й дремело дали ще имаме такъв. И така да е, това не е канал само за регати. Това е канал и за всички протестиращи, какъвто е сегашният.

Сега се присъединявам и към екозащитниците и искам да видя в целия му блясък екопарк "Марица“ върху 650 декара, с който се повишава обществената значимост на територията – естествена ботаническа градина. Възстановяват се и езерните местообитания. Освен това има естествен дом за редки за Европа колониално гнездящи птици (чапли, корморани, рибарки). Постига се ефективно и природосъобразно управление на водната екосистема. Така пише за екопарк "Марица“, който е перлата на втория гребен канал.

Това наистина е въпрос на интелигентност.  Не искам да копая землянка в шубраците и да браня "свещени“ територии. Но уважение и за тези, които са решили да го правят. Знам, че силите са неравни и са в полза на Пловдив.

Още интересни анализи може да четете в ZaPlovdiv.bg! 


Още по темата: общо новини по темата: 72
21.02.2023 »
23.08.2022 »
20.04.2022 »
10.08.2021 »
18.02.2021 »
03.02.2021 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Може и да не ви хареса, но ние нямаме нужда от втори канал. И този го ползват 200-300 човека. Айде стига сме плащали за кефа ви. Какво ще спечели Пловдив от състезания? Задръствания и ограничения. На далавера ще са десетина хотелиера... За нас остават само негативите.
на 03.02.2022 г.
0
 
 
На никой не е нужен втори гребен канал. Ако държат толкова на спорта да проучат опита на англичаните.Близо 200 години по река ТЕМЗА се правят няколко гребни регати.Хората там използват реката и за тренировки, и за гребни състезания и за развлечение.Да впрегнат нашите ума на еколозите,гражданите, хидроинженерите и архитектите и да направят част от Марица прекрасно място за отдих и спорт.
+2
 
 
По-добре не започвайте! Видяхме ви със зоологическата градина и стадион "Ботев". Хвърлете усилия да завършите започнатите проекти.
+3
 
 
Браво, любомире, браво, минчев! Не наричайте парка "шубраци"! Сигурен съм, че през живота си не си зададил нито едно дърво, така че... Аз през живота си съм създал над 2000 дка паркове. Не омаловажавай мнението на ландшафтните специалисти, коетл не се различава от мнението на повечето пловдивчани - втори гребе канал е излишен. Стига с частни интереси и обществена баница. Чети повече, минчев!
-3
 
 
Коментарът ми е за написаното от г-н Чопър. Грешно съм го разположил като мнение под статията.
-2
 
 
Много хубави идеи имате, дано разполагате с пари за осъществяването им. От общата градска хазна съм твърдо против да се плаща за подмятане на камънаци насам натам. Но ако вие плащате, ви подкрепям.
-4
 
 
Който иска втори канал да си направи този е достатъчен да тренират имаме нужда от други неща в момента
+3
 
 
Тест е и преместването на онзи стърчащ тотем на една умряла система и армия. Не унищожаването ,а преместването. Искам да го има ,защото има и различни от мен. Но не искам да е там. Не искам да стърчи над града. Искам тези дето си го харесват ,да си го почитат някъде където ще им е по удобно и уютно. Например до Братската могила. А на мястото му ако искате да има нещо свято и българско трябва да е паметника на Съединението. Мястото му е там. Над Пловдив. Обагрен в светлини ,бяло зелено ,червено вечерта. Защото освен символ на Пловдив е и символ на Обединена България. Хълма на Освободителите ще се допълни с паметник на Обединението. Защото то също е Освобождение. Инак как са те Освободили ,а си бил разделен. А някои български земи с българи в тях,чак до 1912г.не са били в отечеството си. Ето ви теста! Кое е по значимо днес в 21 век за нашия град. Кои са истинските български символи. Но за този тест се искат...тестИси. От тези на градоначалниците и елита на града ,до гражданството!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: