Дясната подкрепа за Тотев - като захарен памук

Автор: Любомир Минчев
Коментари (15)
13:15 / 02.11.2015
10348
Малко остана Пловдив да се подхлъзне по обявената между двата тура подкрепа за Иван Тотев от десните формации. Градът увисна на процент и половина от връщане във времето на безвремието. Това не се случи, но остават изводите.

Десните формации дадоха подкрепата си, но тя беше като захарен памук - лапнеш нещо, глътнеш нищо. Подвеждаща и коварна подкрепа, което си личеше още по нейното формулиране. Десните лидери говореха за европейски път на развитие, от който Пловдив не бива да се отклонява. Затова да гласуваме за дясното, за десния кандидат, призоваха те. Но старателно избягваха да споменат името на Иван Тотев, сякаш това щеше да ги комрометира. И оставиха избирателите да определят десния кандидат, като удобно се измъкнаха. Това само направи провалът им на първи тур още по-голям и шумен.

Най-директната и ясна подкрепа дойде единствено от "Кауза Пловдив" - с ясни и точни ангажименти, с предложения за управленски политики.

Два дни преди вота написах, че подкрепа от десните формации е опасна и твърде рискована. Особено поднесена по този некоректен начин - абе ние сме от Ветрилото, но можем и да не бъдем, ако трябва. След като година обясняваха колко е лош Тотев, как така между двата тура го припознаха, макар и с половин уста, за точния човек. Защото реална бе угрозата да останат извън управляващото мнозинство. След провала им на първи тур това беше ужасна перспектива. Побързаха да се пазарят за властта, но нищо не направиха за нея. Гласуването в неделя е доказателството.

Подкрепата на уж десните формации само даде повод на Славчо Атанасов да говори за нови партийни схеми и задкулисие от партийно ветрило, което се изправя срещу него. Гласуването обаче показа, че Иван Тотев е събрал на втори тур почти толкова гласове, колкото и на първи. Това означава, че господин Атанасов е загубил от ГЕРБ, а не от въображаемата дясна коалиция, която замалко да му поднесе града на тепсия. Той самият беше подкрепен от мощен ляв вот, който ясно нарисува фасона му на ляв кандидат - първи и единствен избор на Георги Гергов.

Първите думи на Иван Тотев след победата - че ГЕРБ поема цялата отговорност за управлението на общината, са отговор на дясната подкрепа, която получи. Колкото и да се опитва да балансира в новия Общински съвет, Тотев трябва да втвърди тона към някои от "приятелите" вдясно. Те го подложиха на приятелски огън и се надяваха, че така могат да задоволят личните си амбиции. Те май нямат и друга амбиция, освен да оправдаят провала си. Бяха готови дори да жертват Пловдив.


Виж коментарите (15)

Още по темата (892):
10.05.2023 Пепа Деведжиева: Разкритията на Чингарова са след дъжд качулка
09.05.2023 Предсeдателят на РИК-Пловдив за думите на Чингарова: Не трябва да се допускат подобни внушения
09.05.2023 Бивш председател на ОИК: Твърденията на Чингарова са абсурдни
09.05.2023 Районна прокуратура Пловдив се самосезира, започва проверка
09.05.2023 Освободен зам.-кмет на "Централен" разбуни духовете с обвинения за фалшифицирани избори в Пловдив
15.10.2019 Мирно и кротко: Последната сесия на ОбС Пловдив свърши за 20 минути
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).