Добър ден, аз съм вашата леля и ще ставам президент

Автор: Любомир Минчев
Коментари (8)
17:12 / 19.08.2016
9408
"Добър ден, аз съм Корнелия Нинова. Съгласен ли сте да сте кандидат за президент от нашата партия?". Съвсем неочаквано генерал Румен Радев чул тази оферта по телефона си. Дошло му като гръм от ясно небе. Първо се плеснал по челото, а после казал, че му трябва време да размисли. И когато размислил, вече бил кандидат-президент. Каква трогателна история!

В първата си сериозна изява пред публика генералът искаше да уточни нещо много важно - не бил прост, макар и военен. Но да обясниш номинацията си с подобна басня означава, че или това не е вярно - че не си прост, или онези, с които си тръгнал, вече са те закопали.

Да ти се обади Корнелия Нинова с оферта за президент има две важни условия - всичко да е съгласувано с Георги Първанов и да имаш сериозни протекции от Кремъл. Който те предлага, или ти самият, трябва да си кремълски хрантутник, за да ти звъни телефонът по този начин.

Генералът не започна битката честно. Така загуби първите гласове и то от партията,на която се е доверил. Ако има нещо истинско в БСП, това са вътрешните бунтове - когато една клика се бори с друга и идиотизмите на тази партия стават публично зрелище. Така се получи и сега. Част от червената номенклатура не желае Първанов да тъпче по този брутален начин единството й, а Корнелия се съгласи толкова лесно, че сега се говори повече за АБВ, отколкото за БСП. При това положение е доста съмнително дали след провала на президентските избори Нинова ще получи доверие да изкара и едни парламентарни.

Но това е последната грижа на Радев - дали Нинова ще оцелее. След инструктажите на Първанов нищо чудно да си е въобразил, че може да бъде обединител на лявото. Но и това едва ли толкова много го интересува, тъй като има по-сериозни задачи. Първата е Русия да бъде възприемана като приятелска държава - така е записано в профила на кандидат-президента на БСП. Това е най-важното условие да ти се обадят по телефона. Няма значение, че според официалната руска доктрина България не е приятелска държава.

Освен да му съчинят обаждането по телефона, Радев беше посъветван да направи грубата грешка да нападне военния министър и премиера, на които доскоро козируваше, че били виновни за състоянието на армията и най-вече на ВВС. Този лупинг на генерала постави на изпитание морала му на висш военен. Ако трябва да го защитава, следващият му ход е да каже какво направи неговата партия за българската армия в последните 25 години.

Ако не е прост, както твърди , Радев вече трябва да знае, че е заложник на Първанов. В хода на кампанията ще му се наложи да лъже като дърт циганин, че това не е вярно. Но и БСП, която уж го издига, е наясно с този факт. Ако не е прост, ще спре да говори за телефонния разговор с Нинова, но се иска здраво дупе за това. Ако признае, че е протеже на Първанов, самоубива се публично. Ако мълчи, самоубива се тихичко.

Така генералът от резерва попадна в ситуация, в която просто ни съобщава, че е нашата леля и и го натискат да става президент. Нищо интересно.


Виж коментарите (8)

Още по темата (265):
29.07.2017 Борисов: Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим!
18.02.2017 Експерт по сигурността: Ще превърнат Радев в парцалена кукла
25.01.2017 Румен Радев изпрати писмо до Доналд Тръмп
23.01.2017 Румен Радев подписа първите си укази като държавен глава
19.01.2017 Местан разкритикува Радев, че поздравил патриарха, но не и мюфтията
19.01.2017 Ето я първата реч на новия български президент
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).