Добра идея – площад от къмъните на Альоша

Автор: Любомир Минчев
Коментари (76)
13:54 / 19.10.2018
28258
Това беше най-добрата идея, макар и подхвърлена на майтап, при онзиденшното обществено обсъждане на идейния проект за площад "Централен“. Като не достигат парите за сто процента покритие от гранит, да се ползват камъните на Альоша. Дамата с предложението получи ръкостискане от кмета Иван Тотев и загадъчна усмивка.

Ето сериозна тема за дискусия – два градски цирея се премахват с един замах. Тъй като въпросът за огромния цирей на върха засега е на равнище загадъчна усмивка, спорим за другия – дали да е покрит с гранит или земелрок.

Иначе в подобни обществени обсъждания участват будни граждани и специалисти, сред които архитекти, инженери, както и политически фигури. Доста често някои граждани са просто агитки на партийни централи. А специалистите са от тези, които са извън играта – извън обсъждания проект. Това ги прави по-раздразнителни, претенциозни , нервни, дори и кресливи понякога. В такава среда и най-добрата идея може да се представи за толкова уродлива, че проектантите да съжаляват защо са се захванали с нея.

Остана усещането, че дискутиращите искат площад за митинги и манифестации, а не да подчертае  пластовете в културно-историческото развитие на Пловдив. Нали това е целта? Но и техните претенции могат да се удовлетворят, ако бутнем бившия Партиен дом и Пощата. Да не би да ги харесвате?

Участниците в обсъжданията забравят, че на местни избори избират кмет и Общински съвет, които носят отговорност за развитието на града. А тяхната лична отговорност е какво да има на вилата им – гранит или земелрок. И така до следващите избори, когато могат да заявят претенции какво да има и на площада. Трябва да опитат.

А самата дискусия трябваше да бъде прекъсната още в момента,когато една дама предложи да застелим площада с паветата от ремонтираните булеварди.

За едно паве и земелрока сме готови да спорим с часове и да си издерем очите – каква будна гражданска съвест имаме! И кога ще съберем смелост да спорим за камъните на Альоша – какво да правим с тях, по вилите или на друго място да ги складираме. Тогава ще знам, че се провежда най-важното обществено обсъждане в този град. Иначе ще си останем специалисти по земелрок и с кураж, затиснат от камъните.

Виж коментарите (76)

Още по темата (19):
14.04.2022 Русия иска да съди България
08.05.2021 На Альоша тържествено ще отбележат 76 години от края на Втората световна
война
28.04.2021 Стълбите на паметника на Альоша декорирани в оранжев цвят
05.05.2020 Правят карта на паметниците на съветските окупатори в България
28.04.2020 Русия пита за състоянието на съветските паметници в България
30.01.2020 Не сме забравили и няма да простим - "вандалски акт" срещу Альоша или
памет
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).