Знаете ли защо трябва да смените гумите на автомобила си?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:46 / 15.04.2019
5013
Времето се затопли, пролетта връхлита с пълна сила, температурите се покачват, което ни подсеща, че е станало време да сменим зимните гуми с летни.

Кое поражда нуждата да сменямe всяка пролет и есен гумите? Разликата между зимни и летни гуми се крие в шарката на грайфера, както и в структурата на материала, от който е изработена гумата. Разликата се вижда още на пръв поглед. Грайферът на летните гуми е с широки канали и дълги гладки участъци, отвеждащи водата от центъра на гумата. Шарката на зимната гума има доста по-тесни и много повече канали и цяла серия ламели. Гъстата шарка контактува по-добре със снега и придава по-хубаво сцепление по хлъзгави настилки.

Голяма роля играе материалът, от който е направена гумата. Летните гуми са направени от твърд каучук, който осигурява добро сцепление с нагорещения асфалт, докато зимната гума е направена от мек материал, осигуряващ по-качествено сцепление със студената пътна настилка. Шофирането със зимни гуми през лятото крие много рискове. Поради състава на материала, от който е изработена зимната гума, при контакт се нагрява до приблизително 80 градуса и това размеква гумата, износването на грайфера става голямо, същевременно отслабва сцеплението и се получава дискомфортен шум. Шофирането със зимни гуми крие риск от внезапно пръскане на гумата поради загряването и повишаването на налягането на въздуха в гумата.

С наближаването на Великденските празници се очаква голям брой автомобили да тръгнах на път. Пътна Помощ Пловдив съветват да прегледате оборудването на автомобила ви.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).