Знаете ли, че съществува магично място, което спасява от жегите? Обвито е в мистика и легенди!

Автор: Георги Кирилов
Коментари (0)
13:46 / 28.07.2019
11913
Знаете ли, че съществува магично място, което може да ви спаси в жегите? Медвен е село в Югоизточна България. То се намира в община Котел, област Сливен. От китното селце, сгушено в полите на Стара планина, започва екопътека Синият вир. Тя води до водопад със същото име. Преминаването по маршрута отнема около 25-30 минути. Пътеката е подходяща за семейства с деца, защото е леснодостъпна и приятна. Плуването и къпането там са забранени, но в горещите летни дни много хора се изкушават и се топват в прохладната вода.

Самият водопад се спуска буйно надолу, а водите му падат в естествено образувал се басейн. Наоколо има скали, удобни за сядане. При хубаво време се посещава от доста хора. Водопадът е една изключителна природна забележителност, която крие безброй тайни. Намира се в красивото село Медвен – родното място на Захари Стоянов. Прекрасните вековни гори наоколо са достатъчна причина да се разходите в този район, а ако искате да видите едно по-специално кътче, което съчетава приказна природна красота и мистериозна легенда, със сигурност трябва да го посетите.

Освен с прелестната природа, Сини вир е известен и с легенда, която привлича много авантюристи - не само от България, но и от целия Балкански полуостров. Има хипотези, че под водопада се крие вход към подземна пещера, в която е скрито голямо съкровище. Никой не знае откъде е тръгнало това твърдение, но за иманярите той е огромно изкушение - дотолкова, че са готови да рискуват живота си и да се гмурнат в често бурните и враждебни води на вира, в които се образуват и водовъртежи, за да открият богатството. За съжаление, някои от тях не са достатъчно подготвени и повече от 10 души са намерили смъртта си, преследвайки легендата и несметното имане под Сини вир.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Почивай в мир! Само на 54 години той ни напусна внезапно
Ето ги големите печеливши, които работят в Деня на труда и не иск...
Eurostat: Българите работят най-малко допълнителни часове
Неприятна изненада утре
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
Най-после намалиха една цена!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).