ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Жена реши да прикрие "дарения", които получавала от мъже в чужбина. Ето какво я чака сега
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:49 / 22.03.2022Коментари (1)4592
©
Подсъдима, избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери, бе осъдена на 2 години лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено с 4 години и 6 месеца. Апелативен съд – Варна измени присъда на Окръжния съд в Силистра в частта, с която е бил определен първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието.

Силвия Д. е призната за виновна в това, че между 2010 и 2019 г. не е платила 4 814,56 лв. данък след като получила 209 дарения от чужбина на стойност над 96 807лв. Подсъдимата бе осъдена и да заплати на Община Кайнарджа сумата от 4814,56лв., заедно със законната лихва, представляваща причинена вреда от престъплението. Производството по делото и пред настоящата инстанция се проведе задочно, тъй като жената е напуснала страната след привличането й към наказателна отговорност. Съставът на Апелативен съд – Варна също предприе действия по установяване на местонахождението на подсъдимата – чрез органите на МВР и на Министерството на правосъдието.

Наредители на паричните преводи били различни мъже, предимно от Турция, но и от Германия, Испания, Швейцария и Кипър. Средствата били превеждани за пътуване и издръжка. Получателката теглела парите от офиси на банки и дружества за международни парични преводи. Не е декларирала получаването им в НАП. Не е подавала декларации и за получени дарения, съобразно изискванията на Закона за местните данъци и такси. Неизпълнението на тези задължения е довело до избягване на установяване на данъчно задължение и неговото плащане.

Според закона, получилите безвъзмездно имущество са задължени да подадат декларация за облагането му с данък и да заплатят дължимия налог в общината по постоянен адрес. За нито една от получените суми подсъдимата не е подала декларация и не е платила данък. Затова съдът прецени, че с бездействието си е осъществила престъпление. Апелативният съд не прие за основателно възражението, че незнанието на задължение за деклариране изключва умисъл. Незнанието на закона не извинява незнаещия – този основополагащ принцип в правото, припомня съдебното решение.

Съдебният състав реши, че за поправянето на подсъдимата не е необходимо тя да търпи ефективно "лишаване от свобода“. Изолирането й от обществото и от двете й деца не би довело до изисквания от закона превъзпитателен ефект. В определения изпитателен срок подсъдимата следва да се въздържа от престъпно поведение и да се коригира към спазване на правилата.

Решението на Апелативен съд – Варна, с което бе постановено условно наказание на подсъдимата за неплащане на данъци Силвия Д., подлежи на обжалване пред ВКС.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз не разбирам, ако от заплатата си, на която съм платил данъците, дам сума на близък човек, то този човек трябва да ги декларира и да плати данък за тях. Без значение дали е син, жена, родител или любовница? Малко странно ми се струва, защото става два пъти данък върху едни пари?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: