Зениците най-показателни за това дали човек приема наркотици

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
12:55 / 04.11.2011
56678
Въпреки, че родителите са най-близо до децата, то почти винаги именно те научават с голямо закъснение, ако детето им има проблем с наркотиците, каза д-р Ивайло Димитров.

Винаги обаче има първи сигнали, които могат да насочат родителя - изчезването на пари и вещи от къщи, промененото отношение, което понякога се бърка с тежък пубертет, отсъствие от училище, агресивно или неадекватно странно поведение, отчуждаване от приятелската доскоро среда.

"Това са първи сигнали, които трябва да търси и най- вече поглежда очите на детето си. Всяко наркотично вещество всъщност блокира зеничната реакция на светлината. Стимулиращите наркотични винаги обикновено разширяват зеницата дори и ние като пием кафе ни се разширяват зениците. Забиващите наркотици от рода на хероин и тежките наркотични вещества свиват зеничната реакция на светлина, така че много лесно това може да се установи, а отделно от това във всички аптеки има тестове за различни наркотични вещества", каза психиатърът.

В Бургас родителите, които имат проблемни деца, употребяващи дрога има къде да намерят помощ.

"Имаме доста добър превантивно-информационен център за наркотични вещества, намира се в Младежкия дом. Освен това имаме програми в които могат да се включат на сдружение "Доза обич", една програма за хора, които вече са пристрастени и родителите често търсят и там помощ. Естествено и в Центъра за психично здраве в Бургас, където колегите също могат да насочват за терапия. Обикновено една терапия започва с дезинтоксикационна програма, когато в рамките на около 10 дни се изчиства организма, но след това хората са изписване и трябва да решат накъде", каза д-р Димитров.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
ДЗЕС 7: Ротацията се допълва с диверсификация на културите за изп...
100 млн. лева от бюджета за национална детска болница
Уникален случай за българите: Имат собствено жилище, но въпреки т...
Влакове се движат с 80-минутно закъснение от разписанието, заради...
Драма в Плевенско: Мъж държа като заложнички две възрастни жени
Новa атракция на морето


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).