Завърнали се от Япония граждани могат да се изследват безплатно в АЕЦ "Козлодуй"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:29 / 18.03.2011
2309
Граждани, които са се завърнали тези дни от Япония, могат да се изследват безплатно в лабораторията на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който днес посети Агенцията за ядрено регулиране, за да се запознае на място с данните за радиационния фон в страната и в чужбина.

Безплатните спектрометрични изследвания ще се правят след предварително записване на следните телефони:
02/ 939 81 10 - Представителство на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД в гр. София - Марияна Дичева, ръководител;

0973/ 7 39 00 - "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, гр. Козлодуй - Стефка Петрова, ръководител на управление "Администрация и контрол".

АЕЦ «Козлодуй» осигурява и транспорт на желаещите до централата.

Председателят на АЯР Сергей Цочев докладва на министър Трайков, че всички 35 мониторингови станции на територията на страната показват стойности в «зелената» гама - това означава, че няма отклонения от нормалния радиационен фон и няма никаква опасност за здравето на хората. Такава е ситуацията и в цяла Европа.

Нормалният естествен радиационен фон за нашата страна варира в границите 0.1 - 0.2 микросиверта на час. Допустимата граница, в която няма опасност за човешкото здраве, е 0.36 микросиверта на час. В границите от 0 до 0.36 микросиверта кодът на информационните радиационни табла е зелен.

Системата за наблюдение и оповестяване, изградена в АЯР, е създадена след аварията в Чернобил. Тя разполага с напълно съвременни възможности за наблюдение на радиационния фон, подчерта министър Трайков след срещата.
Той припомни, че България е изразила готовност да помогне на Япония според нейните нужди и според възможностите ни. Аз вече писах за това на моя японски колега Банри Кайеда, допълни още министър Трайков. Японската страна е изявила желание всички предложения за помощ да минават през ЕС за по-добра координация.

В АЕЦ «Козлодуй» е създаден кризисен щаб, който следи ситуацията непрекъснато. В началото на идната седмица на заседание, ръководено от министър Трайков, предстои щабът да отчете дейността си и направените изводи досега.

АЕЦ «Козлодуй» е най-проверяваната и прозрачна централа, така че тя е абсолютно подготвена за всякакви тестове, каза министър Трайков по повод искането на ЕК да се провери отново готовността на всички ядрени инсталации в ЕС за реакция при инциденти. По неговите думи, нормално е да бъдат направени такива тестове, защото сигурността за живота и здравето на хората е на първо място, а при евентуална авария щетите се разпространяват без граници.

Виж коментарите (0)

Още по темата (93):
08.04.2016 100 пъти над допустимата радиация отчетоха в АЕЦ "Фукушима-1"
27.02.2014 Поредна авария в АЕЦ "Фукушима"
05.08.2013 Ново изтичане на пара в АЕЦ "Фукушима 1"
06.04.2013 120 тона радиоактивна вода изтекоха от АЕЦ "Фукушима-1"
14.03.2012 Силно земетресение в Япония
17.12.2011 АЕЦ "Фукушима" върви към стабилизиране
Още новини от Национални новини:
В тази билка има калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, ...
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за проблеми при издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).