ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Защо Илон Мъск иска да посети Белоградчишките скали?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:40 / 23.11.2022Коментари (0)1183
© Plovdiv24.bg
В последните два дни световният природен феномен Белоградчишките скали стана хит в социалните мрежи и една от най-обсъжданите теми. Мрежата "загря" след като Илон Мъск, най-богатият човек в света, сподели в своя профил в социалната мрежа "Туитър" (Twitter) снимка на крепостта "Калето" в Белоградчик, направена от българския фотограф Владислав Терзийски. Снимката е заснета с дрон и разкрива уникалността на скалите и историческата крепост. Постът на Мъск е придружен с текст "Бях сигурен, че това е в Elden Ring" (фентъзи видео игра). Основателят на "Тесла" (Tesla) и "СпейсЕкс" (SpaceX) с един свой лайк и коментар към него направи реклама на Белоградчик и България.

За по малко от 14 часа след реакцията на милиардера последва покана, отново в мрежата, от министъра на туризма Илин Димитров , който покани Илон Мъск да види България и най-старото злато в света. Тя бе отправена в "Туитър" и "Фейсбук". След този официален пост "заваляха" покани към милиардера от различни места в Северозапада. Председателят на Общински съвет-Белоградчик Боян Минков, съобщи до медиите, че е изпратил покана, в която припомня, че родното място на почетния професор на НАСА, Виден Табаков, работил по програмата "Аполо" и подготвил полета на Нийл Армстронг до Луната, се намира близо до Белоградчик.  Има идея къщата му в село Стакевци да се превърне в музей.

Късно снощи Филип Захариев, собственик на ресторант "ONA“, намиращ се в село Стакевци, съобщи на фейсбук страницата си, че е получил мейл с молба за резервация от сътрудник на милиардера. Министърът на туризма в ранните часове на днешния ден се похвали във фейсбук профила си, че поканата му към Илон Мъск да посети Белоградчик и България май се е увенчала с успех. По-късно БТА потвърди информацията, че сътрудници на Мъск са направили резервация за април 2023 г. за ресторант близо да природната забележителност.

Наистина ли идва Мъск в Белоградчик?

С този въпрос също мрежата “прегря“. Повод за съмнения дали мейлът, изпратен до ресторант "ONA", е истински даде постът на собственика му, който написа "…не сме специалисти и не сме проверявали достоверността на получения имейл… Ние сме наясно, че е много възможно имейлът да не достоверен и това не е проблем за нас. Няма да плачем…" 

Никой не се усъмни в истинността на изнесената информация за направената резервация, но не стана ясно кой точно е пратил мейла, защото са заличени адресът и името на изпратилия го сътрудник, пише БТА.

"ONA" нашумя с необичаен за нашите ширини стандарт преди точно една година. Ресторантът е собственост на видинчанина Филип Захариев, работил като шеф готвач няколко години в Норвегия, в най-северната й точка, остров Свалбард. Заедно със своята съпруга, бившият модел Яна Руйчевска, инвестират и преобразяват три стари къщи в село Стакевци, създавайки свой бутиков гурме ресторант за ценители, в който гостите обуват терлици.

Популярността на Белоградчишките скали не е от вчера. За тяхната уникалност и неповторимост свидетелства още Феликс Каниц, Константин Иречек и Жером Адолф Бланки, които посещават градчето в началото на 19 век. Жером Бланки пише: "Нито прочутите клисури на Олиул в Прованс, нито дефилето Пинкарбо в Испания, нито Алпите, нито Пиренеите, нито най-древните планини в Тирол и Швейцария притежават нещо, което би могло да се сравнява с това, което видях в България при Белоградчик". "Това с думи не може да се опише, то трябва да се види" възкликва и Константин Иречек. 

В годините назад Белоградчик, крепостта "Калето“ и скалите са популяризирани не с една и две кампании - международни и национални. Без съмнение Белоградчишките скали са един от уникалните природни феномени не само в България, но и в света. Те получиха и световно признание, като се наредиха на 77-мо място в конкурса от 2009 г., който трябваше да избере новите 7 природни чудеса на света от общо 260 природни обекта от 222 държави.

БТА също популяризира в годините Белоградчишката крепост и скалите, които са сред 100-те национални туристически обекта на България. В Деня на отворените врати в Европейския парламент в Страсбург през май 2009 г.,  в разгара на кампанията за новите седем световни чудеса, близо 40 000 посетители за ден разгледаха фотоизложба, посветена на уникалния български природен феномен. Граждани на всички европейски страни се възхитиха на 41 панорамни фотоса, разкриващи неповторимата магия на скалите в Белоградчик. Изложбата бе дело на журналистите Ирена Данаилова, кореспондент на БТА във Видин, и Роберт Николаев, издател на в. “Белоградчик“. Посланието на изложбата бе не да смае публиката с нови експериментални фотографски похвати, преекспонирайки познатото в нереална светлина или претворявайки го в приказни видения, а да покаже на хилядите посетители в европарламента граденото милионни години от природата.

От началото на тази година обектът е посетен от близо 70 000 български и чуждестранни туристи. 

В годините туристопотокът в Белоградчик непрекъснато се увеличава и превръща градчето, скалите, крепостта и пещерата "Магура" в желана туристическа дестинация. За това помагат и организираните мащабни културни прояви и фестивали. Разнообразни и атрактивни са и предлаганите туристически услуги и атракции – летене с балон, разходка с електрически колелета, джип или АТВ-та, разходка с драконови лодки в единственото в България безотточно езеро - Рабишкото, яздене, дегустация на местни кулинарни специалитети, вина и ракии и др.

Всичко това поставя и редица проблеми, които трябва да се решат на национално ниво, каза Росен Младенов, зам.-кмет на Община Белоградчик. Необходим е нормален път, по който да стигнеш до Белоградчик и Северозапада. Правителството трябва да обърне внимание на Белоградчик, Северозапада и всички места, които имат туристически обекти от национално и международно значение. С бюджетни средства и реализирането на европейски проекти общината се стреми да подобрява непрекъснато инфраструктурата в Белоградчик и населените места. 

Необходима е, каза още Младенов, цялостна дългосрочна и последователна държавна стратегия за подобряване на инфраструктурата на района, както и единна рекламна политика за туризма в България въобще. Опитът показва, че развитието не трябва да е кампанийно, а целенасочено и дългосрочно, за да се избегнат грешките и пропуските, допуснати в  кампанията за седемте чудеса на света преди повече от десет години. Туристът, смята Младенов, трябва не само да посети и се възхити от обектите, но да остане удовлетворен и доволен от обслужването. А за да се популяризират туристическите обекти и природните красоти, трябва да се използва разумно и последователно силата на социалните мрежи. Доказва го последната новина със снимката на Белоградчишките скали и крепост на фотографа Владислав Терзийски, харесана от Илон Мъск.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: