Заради екотакси вдигат цените на мляко и олио

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:05 / 03.04.2008
1590
Цените на хранителните продукти ще се повишат до края на месеца. Причината е планираното увеличаване на екотаксата на всички видове опаковки. 10-процентният скок на продуктовите такси вече е уговорен между Министерството на околната среда и водите и Министерството на икономиката и енергетиката. Увеличението обаче няма да бъде драстично, защото стойността на опаковката е едва 2-3% от цената на крайния продукт, обясниха експерти от екоминистерството. Така реалното увеличение при кисело и прясно мляко, сирене, олио, яйца и др. ще бъде в рамките на 1 до 5 стотинки.

Най-голяма екотакса се плаща за пластмасовите кутии и бутилки. В момента тя е 1,71 лв. за кг, а след увеличението ще стигне 1,88 лв. При хартиените и картонени опаковки повишението ще бъде с 5 ст. до 0,55 лв. за кг. При металните кутии продуктовата такса след увеличението ще бъде 9 ст. и консервите едва ли ще поскъпнат.

Според зам.-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев скокът на тока и горивата води до увеличаване на разходите за поддръжка и функциониране на системите за разделно събиране и рециклиране на отпадъците. Това налага извънредното вдигане на екотаксата. За да влезе в сила наредбата, тя трябва да се одобри от Министерски съвет. Според Атанас Ошавков, мениджър правни и регулативни въпроси на "Каменица", вдигането на екотаксата противоречи на Закона за нормативните актове, защото не е имало консултации с бизнеса.

Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Ще спре ли вносът на стари коли в България?
Брутално задръстване на Маказа
Изследват морската вода
Сиромахов за най-страшните женски реплики по време на мач
Предлагат военно обучение за всички мъже под 50 години
Проф. Христова: Това насекомо не е опасно, но пренася тропически ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).