Заради чумата потреблението на свинско месо е намаляло с 30%

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:23 / 25.11.2019
2595
Африканската чума по свинете (АЧС) намали потреблението на свинско месо у нас в последните месеци с около 30%. Това съобщи свиневъдът Вихрен Димитров.

По думите му епидемията е станала причина за унищожаването на около 120 000 прасета в индустриалните свинекомплекси. Броят им представлява над една пета от общото им поголовие, което е било преди чумата да се развихри в страната, като това е и една от причините за драстичното поскъпване на свинското месо у нас.

"Когато избухна чумата, цените на живо тегло се увеличиха от 2,50 лв. за килограм без ДДС за угоени прасета, а сега вече е 3,20 лв. и продължава да върви нагоре. Вече и в Европа няма ниски цени на свинското месо, от където се правят доставки за големите търговски вериги у нас", каза още Димитров пред "Монитор" .

Само през септември цените на свинското са скочили с цели 45%. Това са най-високите цени на месото за последните 10 години, отчитат и от Комисията по стоковите борси и тържищата, която следи равнищата на едро.

Търговците признават, че за месец цената на свинското е скочила с лев-два. От свинефермите обясняват високите цени с недостига на свинско след бума на африканската чума.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).