Започват проверки за качеството на хляба

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:27 / 14.02.2011
1371
Съвместни проверки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Икономическа полиция и НАП за качеството на хляба започват днес, обяви Министерството на земеделието и храните. Проверките ще са по цялата верига - от производителите до търговската мрежа.

БАБХ планира и проверки за пестициди във вносните плодове и зеленчуци, се посочва в информацията. Предвижда се създаване на мобилни центрове в цялата страна, в които хората ще могат да подават сигнали. Най-вече ще се следи за забранените за ползване в Европейския съюз пестициди, уточняват от министерството. В момента ЕС подготвя документ, който да забрани наличието на повече от три или пет пестицида в един продукт.

Агенцията по храните ще наложи строг контрол върху всеки камион зеленчуци и плодове, които влизат от трети страни, е заявил министър Мирослав Найденов. В евтините плодове и зеленчуци, които масово се продават у нас, обикновено се използват "балсамиращи" вещества на ниски цени. При ябълките и доматите се прилагат восъци, които покриват кората и задържат водата. Много от тези восъци не се отмиват дори при обилно изплакване с вода, затова се препоръчва продуктите да се белят преди консумация.

Източник: в. "Дневник"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проучване показва интересни проценти за партиите седмица преди из...
След МВР акция хванаха непълнолетни в дискотеки и барове
Попариха ни: Плащаме повече за сянка на плажа
Избират делегатите за патриаршеския събор
Жълт код за лошо време днес, очакват се градушки
Кой погуби Христо Ботев? Над 140 години споровете продължават, по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).