Започват масирани проверки по зимните курорти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:49 / 24.12.2011
1256
Тази година нарушенията при продажбата на хранителни стоки са по-малко, отчете ресорният министър Мирослав Найденов. Той обаче предупреди търговците да внимават, за да не си развалят празниците. "Очевидно има респект. Това което направихме миналата и по-миналата година е дало резултат и търговците знаят - може и да минат метър, но ако ги хванем... ще развалим техните празници, не нашите", заяви земеделският министър пред журналисти в дома за стари хора в столичния квартал "Дървеница". Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) вече е засилила контрола в търговската мрежа във връзка с празниците.

"Правят се ежедневни проверки по отношение на това дали храните са безопасни и качествени. Те са по-интензивни и по-задълбочени с оценка и на риска по време на тези празници, тъй като всяка година, знаете - правят се опити на принципа ден година храни и да ни развалят празниците", каза Найденов и припомни, че на сайта на БАБХ ежедневно се казва бюлетинът с установените нарушения.

Земеделският министър обясни, че приоритет в момента са проверките в магазините, но след празниците ресурсите ще се насочат главно към зимните курорти. "Там ще има масирани проверки, защото магазините се контролират по-месно. Там нещата са изложени на щанда, виждат се, един инспектор може да провери доста голям брой магазини. Докато в ресторантите, най-вече по отношение на хигиената и на произхода на храните, в момента се правят компромиси, затова там ще съсредоточим усилията", предупреди Мирослав Найденов.

По отношение на големите търговски вериги, в които хората пазаруват най-масово, той посочи, че там нарушения почти няма. "Първо, те имат вътрешен контрол. Второ, това са търговски марки, които не биха си позволили компромис най-вече с годността на храните. Друг е въпросът, че аз самият много пъти съм апелирал да не правят компромис с качеството при тази ценова битка, която водят помежду си, и ако нещата са на ръба по отношение компромиса качество-цена, то да не е за сметка на потребителите", каза Мирослав Найденов.

През цялата следваща година пък усилията ще бъдат насочени към заведенията за обществено хранене. "Те са стотици хиляди. Ресурсът на агенцията е такъв, че няколко стотин инспектора не могат да ги контролират ефикасно. Затова ще променим методиката на оценка на риска, за да може да имат те по-голям респект, към това, което правим", посочи министърът. Той допълни, че колкото и да е лъскаво едно заведение, потребителите не могат да видят какво става зад завесите.

Според него, най-често нарушения при продажбата на хранителни стоки се срещат на кооперативните пазари и по уличните сергии, където често се предлагат продукти без опаковка и документи.

Източник: Кросс


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...
Росица Матева: Две партии са се отказали от участие в изборите
Освободиха Божков под гаранция от 130 000 лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).