ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Започва извънредна имунизационна кампания за полиомиелит
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:01 / 18.04.2011Коментари (1)1658
Министерството на здравеопазването предприема извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит. Тя ще започне на 20 април в рамките на Европейската имунизационна седмица и ще продължи до края на май.

Кампанията ще обхване деца с пропуски в имунизациите от 13 месеца до 7 години. Предполага се, че техният брой е около 70 000. Повечето от тях са от малцинствени етнически групи и са разпръснати в цялата страна, като по-големи контингенти има в областите Пазарджик, Пловдив, Варна, Хасково, Бургас, София град, Стара Загора, Сливен, Ловеч. Имунизациите ще са напълно безплатни за децата и ще се финансират изцяло от МЗ. Те ще се реализират с помощта на Регионалните здравни инспекции. В екипите ще се включат и медицински специалисти от здравните и лечебните заведения на територията на областта. При нужда ще се разкрият временни пунктове за имунизации на място. Кампанията ще се подпомогне и от здравните медиатори, областните управители, НЗОК, БЛС, БЧК и други неправителствени организации.

Това е осмата извънредна имунизационна кампания в последните 20 години. От 1989 г. досега са провеждани кампании за имунизация срещу морбили, паротит, полиомиелит. Нуждата от тази извънредна имунизационна кампания за полиомиелит се налага заради епидемичен взрив в Таджикистан от миналата година. Той е причинен от внесен див полиомиелитен вирус тип 1, генетично близък до щамовете от провинция Утар Прадеш, Индия. Регистрирани бяха 458 лабораторно потвърдени случаи на полиомиелит, от които 29 смъртни. В Руската федерация бяха регистрирани 14 случаи, в Туркменистан - 3, в Казахстан 1. До момента в засегнатите държави са проведени общо 12 извънредни имунизационни кампании. През 2011 г. четири държави останаха ендемични, т.е. на тяхна територия дивият полиомиелитен вирус се разпространява от човек на човек неконтролируемо - Пакистан, Афганистан, Индия и Нигерия. Същевременно в ДР Конго, ЧАД и Ангола разпространението на див полиомиелитен вирус, прекъснато през 2010 г., се възстанови. Поради близостта на Афганистан със засегнатите прикавказки държави, рискът от нов внос и разпространение на див полиомиелитен вирус в Европейския континент продължава да е много висок. Европейското бюро на СЗО обърна специално внимание на ситуацията в България. Повишеният риск за страната е свързан с очакваното ниско имунизационно покритие срещу полиомиелит сред определени етнически групи по подобие на това срещу морбили. През изминалите две години то доведе до сериозна епидемия от морбили в България. Този риск налага и извънредната имунизационна кампания срещу полиомиелит.

Въпреки пропуските сред определени групи от населението имунизационното покритие у нас е традиционно високо - около 90%. В България са задължителни имунизациите срещу 11 заразни заболявания - туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, морбили, епидемичен паротит, рубеола, вирусен хепатит тип Б, хемофилус инфлуенце тип Б и пневмококови инфекции. На този етап МЗ не смята да въвежда нови ваксини в имунизационния календар.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Бай мангал е железен бе, него ни ЕВН, ни ВиК,ни данъчни, ни съдия-изпълнител го лови та един полиомелит ли ще го хване, а пък ваксината още по-малко. Абе пълен абсурд , ама като има едни пари да се пишат разходвани... някой може и по два три пъти да ги дупчат - ще издържат. Нали са железни ;)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: