Закуската, която децата получават безплатно в училище, ще включва и плодове

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:46 / 06.04.2008
1717
Тестените закуски, които се дават безплатно на учениците от І до ІV клас, ще могат да бъдат заменяни с плодове. Това предвижда одобрена от правителството промяна в Националната програма и в Плана за по-пълно обхващане на учениците в задължителна училищна възраст. Освен това, за да се насърчи здравословното хранене, приемът на прясно мляко ще бъде разнообразен с млечнокисели продукти. Безплатното осигуряване на плодове, мляко и млечнокисели продукти чрез Националната програма ще бъде база за положителна промяна в хранителния модел на децата и важна предпоставка за намаляване на наднорменото тегло, което е сериозен здравословен проблем при всички възрастови групи в България.

За предоставянето на различни видове здравословни закуски, плодове, мляко и млечнокисели продукти ще бъдат разработени седмични менюта от Националния център по опазване на общественото здраве и Националния консултант по хранене и диетика.

Отговорни институции за прилагане на програмата ще са училищата и детските градини с подготвителни групи, които имат делегирани бюджети, а за тези, които нямат - общините. Те сами ще могат да избират доставчиците на закуски, плодове, мляко, вкл. млечнокисели продукти, и да сключват договори с тях.

Програмата се финансира от централния бюджет - сумата за 2008 г. е около 17 млн. лв. За осигуряването на мляко и млечнокисели продукти вече могат да бъдат получавани и средства от ЕС - чрез Държавен фонд „Земеделие" като разплащателна агенция по Европейската схема „Училищно мляко".

Планът за по-пълно хващане на учениците в задължителна училищна възраст се реализира от 2005 г. чрез два модула. Основната цел на модул II - „Осигуряване на закуска и мляко (чай) за всеки ученик от I до IV клас, както и за децата в подготвителните групи и класове за задължителна подготовка", е повишаване мотивацията на децата за посещаване на училище и подпомагане на родителите в осигуряване храненето на децата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Ще спре ли вносът на стари коли в България?
Брутално задръстване на Маказа
Изследват морската вода
Сиромахов за най-страшните женски реплики по време на мач
Предлагат военно обучение за всички мъже под 50 години
Проф. Христова: Това насекомо не е опасно, но пренася тропически ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).