ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
За вярване ли е? Сключват се имотни сделки за 3500 евро на кв. метър!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:38 / 14.06.2022Коментари (0)3650
© Plovdiv24.bg
Макроикономическите индикатори, които са важни за движението на имотния пазар, са нивото на междуфирмената задлъжнялост и тази на домакинствата, равнището на безработицата и ръстът на ипотечното кредитиране.

За мен тези фактори са най-важните и нито един от тях към днешна дата не говори за балон в цените на имотите.

Това заяви управителят на Arco Real Estate Евгени Василев, който взе участие в панел "Имоти" на финансовия форум Шумът на парите 2022.

По думите му, както след всяко изненадващо събитие, така и след избухването на войната в Украйна, на имотния пазар се е наблюдавал известен застой, но той е бил съвсем кратък - в рамките на няколко седмици. След това интересът отново бележи ръст, като в края на април са регистрирани значителен брой запитвания и сделки, предаде "Profit.bg".

"Основните причини за този силен интерес са инфлацията и възможността да се вземе евтин кредит. Според мен, войната в Украйна е продължение на кризата с COVID-19, която започна преди малко повече от две години.

В световен мащаб бяха "напечатани" много пари, а хората, всъщност, не харчеха, а спестяваха. Съответно, войната в Украйна само засили ефектите от огромната парична наличност в световен мащаб", коментира Василев.

Той каза още, че инфлационните ефекти, които се наблюдават в момента, са абсолютно нормално следствие на тези процеси. Василев прогнозира, че тепърва ще се повявяват проблеми с производството и доставката на хранителни продукти. Според управителя на Arco Real Estate инфлацията ще запази възходящия си тренд в следващата година.

"Бих разграничил категорично пазара на недвижими имоти през последните няколко месеца на два типа - на имоти в строеж и на вторичен пазар на готови жилища. Разликата между двата пазара става доста съществена, особено след началото на войната в Украйна.

Оскъпяването на строителната продукция вкара в доста сериозни размисли инвеститорите и строителите. Купувачите също са доста по-предпазливи при покупката на сгради в начален етап на строителството. В резултат на това в момента се формира недостиг на вторичния пазар на готови жилища, където търсенето е огромно", каза още Евгени Василев.

По думите му, в София се сключват сделки на нива от 2500, 3000 и дори 3500 евро на квадратен метър. Има обаче огромни разлики между отделните райони, квартали и типове имоти.

"В последните месеци имаше и сделки за 2000 евро на квадратен метър за панелни жилища в квартал "Младост". За мен това е нереално от гледна точка на сравнението с нивата отпреди година. Но е факт - има огромно търсене на готови жилища", заяви управителят на Arco Real Estate.

По думите му, при сградите в строеж няма такъв ръст, но за сметка на това цената на строителството се е повишила средно с около 30% за последните 12 месеца. Това свива възможностите на инвеститорите и много от тях предпочитат да изчакат с реализацията на проектите си.

Василев коментира и темата за достъпността на жилищата в столицата.

"Едно средномесечно възнаграждение на домакинство в София купува 0.81 квадратни метра жилищна площ. В Берлин, по данни от миналата седмица, средната заплата стига за 0.42 квадратни метра площ. За Лондон, Париж покупателната способност на средномесечното възнаграждение е под 0.3 квадратни метра", заяви Евгени Василев.

Той цитира данни, според които от 50 града в Централна и Източна Европа, София, Пловдив и Бургас се нареждат сред шестте най-достъпни като съотношение между цените на жилищните имоти, възможностите за финансиране и доходите на населението.

Той каза още, че по време на пандемията търсенето на по-големи жилища се е увеличило все повече домакинства търсят възможност за увеличаване на жилищното пространство.

Според  управителя на Arco Real Estate, развитието на инфраструктурата в София изостава от  това на имотния пазар.

"И строителите, и брокерите, и банките увеличиха качеството на продуктите и услугите си, като нивото е много по-високо от това, което беше преди 10-15 години. Но общината, и най-вече нейната инфраструктура, отново се явяват като изоставащ фактор и имаме сериозна нужда от инвестиции в тази посока, ако искаме да подобрим достъпността. Тогава клиентите още по-лесно ще оценяват стойността на продукта, който купуват", коментира Василев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: