ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Юристката, единствена успяла да вкара Рашков в ареста: Пак ще се измъкне!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:33 / 04.10.2011Коментари (48)19225
© Plovdiv24.bg
Християна Вангелова е на 62 години, бивш шеф на следствието в Пловдив от средата на 90-те.

Юристката от Асеновград е човекът, създал най-много проблеми на Кирил Рашков. Единствено тя успява да го вкара за около месец в ареста през 1992 г.

Впоследствие заради конфликта с Рашков е свалена от поста, а по-късно сама напуска системата, дни преди да я уволнят.

Получавала е потресаващи оферти за подкупи, заплахи за убийство. Твърди, че и сега не съжалява, че е водила битки с фамилията Рашкови.

В момента е адвокат в Асеновград.

- Г-жо Вангелова, Кирил Рашков е в ареста. Ще последва ли ефективна присъда?

- Сигурна съм, че ще се измъкне и други ще го отнесат. Той така оцелява, откакто го помня. Делото ще минава от ръка на ръка, докато затихне.

- Адекватно ли действа полицията преди седмица?

- При тази вълна от разбеснели се млади хора, ако полицията беше дала по-остър отпор, можеше и до жертви да се стигне. В крайна сметка полицаите действат така, както им е разпоредено. А аз не знам какви са им били инструкциите.

- Вие сте сред враговете на Рашкови. Как ще коментирате събитията след инцидента в Катуница?

- За мен бяха предизвестени. Още 1992 г., когато арестувах Кирил Рашков, имаше напрежение, но местните бяха много изплашени и не им стигна кураж да се вдигнат. Сега чашата преля, хората търсят справедливост, защото Киро все минава между капките.

Питам аз как така събориха къщите в Несебър и на рибарите в Бургас, как погнаха постройки край яз. "Ивайловград", Рашков всяка година трупа по един палат. Сигурна съм, че къщите му нямат строителни разрешения, те дори не фигурират в кадастъра, той не плаща данъци за тях.

- Притеснявате ли се от вълна на отмъщение от страна на Рашкови спрямо вас и в селото?

- За мен - не, но за семейството ми - да.

Аз съм повече от сигурна, че прегазеното момче Ангел не е дало повод за махленско сбиване. Той бе приятел с двама души от моето семейство, които също тренират в клуб "Тракия". Инструкторите учат спортистите да са изключително волеви и толерантни. Момчетата дават клетва да не употребяват бойните си умения извън спортната зала.

- За какво арестувахте Рашков през 1992 г.?

- За производство на фалшив алкохол. Когато започнахме да събираме информация за него, от селото ни подсказаха да проверим плаща ли си водата - ползваше огромни количества за производството. Оказа се, че инкасатор отишъл на проверка, а Киро го прогонил с кол и брадва.

Издирихме го човека, а той трепери и не иска да говори. Питам го: "Защо бе, с убийство ли те плаши?" А инкасаторът направо умираше от страх и мълчеше.

Впрочем алкохолът на Киро не беше от най-опасните. Внасяше спирт от "Житомирка", Украйна, с цели композиции.

Като стартирахме акцията, започнахме да проследяваме пътя на пратките. Една от тях пристигна на гарата в Катуница. Той явно знаеше, че сме подире му, и не отиде да я освободи. Питаме БДЖ на кого е тази цистерна, плаща хиляди левове на ден престой. А те мълчат. След 3 дни вагонът изчезна - оказа се, че е върнат в Пловдив. Пак питаме шефа на гарата, а той ни отвръща, че отпътувала някъде. Направихме издирване из страната. Оказа се, че е закарана в захарните заводи на Горна Оряховица и там е освободена от "Кинтекс".

- Държавната фирма "Кинтекс"?

- Да, външнотърговското оръжейно дружество.

Тогава един началник в БДЖ ми казва: "Абе момиче, тебе майка раждала ли те е? Не се занимавай, пази си живота и семейството."

После жепейците ни се смееха: "Тук от толкова време идват цистерни, пияни-заляни студенти разтоварват алкохол с кофи. Вие къде ходите?"

Ясно, че от нашите среди изтича информация. Затова, преди акцията на 5 февруари 1992 г., в последния момент събрахме полицията и тръгнахме към Катуница. И въпреки това пак беше научил.

- Как така?

- Отиваме и гледаме в далечината мерцедес отпрашва. А хората ни казват: "Закъсняхте, напълниха сивите куфари и избягаха." Пари ли, наркотици ли, оръжие ли? Не разбрахме.

Парадокс беше, че по време на акцията той нямаше фирма. Регистрира я дни по-късно - на 9 февруари, когато отидохме на втора акция в Катуница. И се чудя как го бяха регистрирали на 9-и, след като квитанциите за платените такси бяха чак от 12 февруари - 3 дни по-късно.

При обиска количеството алкохол беше толкова много, че извикахме 3 тира и бойци от танковата бригада и артилерийския дивизион в Асеновград да товарят. Цяла седмица след това из поделенията се клатушкаха пияни войничета.

Това едно на ръка, но вътре беше такава мръсотия, че да те е гнус да стъпиш. Едни сополиви циганчета смучат от бидоните с маркучи и пълнят бутилките. Да се чудиш как бяха живи тези деца.

- Как ви посрещна Рашков?

- Първо беше много дружелюбен. Смее се: "Нямам нищо!" И се пери като Наполеон пред Ватерло. Аз обаче му казвам да строи челядта встрани, да отваря всички помещения и каквото го питаме, да отговаря. До последно не вярваше, че му правим обиск.

Като разбра, че няма мърдане, извади един гумен маркуч като палка и вика: "Не съм нарушил закона, полицай няма да ми стъпи в къщата." Костадинка се изправи, заметна си полата и крещи: "Ей тая работа ще ми вземете." През цялото време кълнеше, плаши ме, че щяла да ми пусне нейните циганки да ме побъркат. Лоша жена.

Ние с полицията обаче влязохме, а той внезапно взе да припада, хвана се за сърцето. Жена му Костадинка го прегърна, а той обели очите.

Този номер със сърцето му е като запазена марка.

- Тогава ли го арестувахте?

- Някъде към 20 февруари 1992 г. Заловихме тонове спирт от Украйна.

Прибираме го, а той ни заплашва с висши прокурори и с тогавашния шеф на полицията Иван Георгиев. Звъня на Георгиев и му казвам: "Какви ги говори Киро?" А той вика: "Действай, както прецениш." И ги задържахме със сина му Иван, вече покойник. Киро обича да демонстрира близки отношения с големци.

- Какво стана след ареста?

- Имаше ту заплахи, ту молби, ту неприлични предложения. Големи циркове правеха, като ги виках на разпит. Иде Костадинка и му вика: "На колене, Киро, пред тая жена, тя е светица, майчица." И пада да ме прегръща през краката.

Стояха месец и ги пуснаха. Назначиха на Киро тройна съдебномедицинска експертиза, която го изкара в прединфарктно състояние. Кардиологът беше подписал с особено мнение. После го питам, а той: "Ти и аз ще получим инфаркт, но за Рашков няма опасност."

Иван пък излезе, защото хванал краста в ареста.

Делото от 3 страници набъбна на 3 тома. Докато аз го водих, 2 пъти ми го връщаха от прокуратурата. Но след като го пуснаха от ареста, делото зацикли. Ако го бяха оставили вътре, щяхме да го приключим.

После аз станах шеф на следствието в Пловдив и предадох на друг да го води. Така замря. Предложих да отделим преписката за фалшивия алкохол, за да го разтоварим. А останалите, че не си плащал данъци, вода, закани срещу съселяни, да са в други дела. Не успях да се преборя.

- С какво ви заплашваха?

- Имаше и опит да ме прегазят. В кооперацията, където живея, имаше една съседка, която много приличаше на мен. Един ден, като излизала, покрай нея с мръсна газ профучал син пазарджишки москвич. Хора й подвикнали и тя отскочила. После спрял, вратата се отворила и отвътре изкрещели: "Вангелова, мъртва си!" Идва едно момче и вика: "Намерили са стар бригадирски лагер, ще струпат гуми и там ще те запалят."

След тези заплахи цяла година ми подслушваха телефона. Един колега, който говореше кардарашки, ме предупреди: Махни се от този случай, опасно е за теб, ако знаеш какво говорят.

Предупредиха ме да не се качвам в обществен превоз, пистолетът ми навсякъде беше с мен.

Като не успяха със заплахи, се опитаха с подкупи. Иде Ленчето, джебчийка с рязани пръсти, на Киро на брат му жена: "Много хубава си, обаче, ако на врата ти има една златна лира, ще си по-хубава."

После една от общината, няма да й казвам името, ми предаде, че на съседната улица има джип и 2 куфара - каквото си избера. По-късно колеги полицаи ми подмятаха: "Като не взе парите на Рашков, други по-нагоре ги прибраха."

- За какви пари ставаше въпрос?

- За милиони, някъде писаха, че били 1 млн. марки, но аз така и не разбрах.

Заради делото срещу Рашков тогавашната шефка на следствието Ани Крулева ме направи началник в Пловдив, а като дойде Бойко Рашков, пак заради Киро ме принуди да напусна.

- Как?

- Като пое поста, ме извика: "Или си подай молбата за напускане, или аз ще намеря за какво да те махна." И го направи, спретнаха ми постановка - на банкет за Деня на юриста съм стреляла в барчето на полицията.

- А стреляхте ли?

- Стреляла съм само по време на учение. Но кой те пита.

Източник: в. "24 часа"



Още по темата: общо новини по темата: 504
13.03.2023 »
12.11.2022 »
23.09.2022 »
03.04.2021 »
02.04.2021 »
02.04.2021 »
предишна страница [ 1/84 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
абе хора не се залъгвайте, всяко чудо за 3 дена... пак няма да има правосъдие.....за жалост
+1
 
 
всичко е фарс след 2,3 месеца ще го пуснат 20 години гледаме как работи нашата съдебна власт вярвате ли че ще го вкарат в затвора за дълго да ама не
0
 
 
За какво говорите, като три дни, внуците му са по цял ден в Баумакс и създават проблеми в магазина и барчето. И никой не смее да им каже нищо? Няма правосъдие в държавата и изобщо няма държава.
0
 
 
ще го държат и ще го пуснат след изборите и бойко ще потрива доволно ръцете с победата на иван с помоща на мангалите
+2
 
 
ама дано ако се измъкне да отиде пак в Катуница да види дали от там ше излезне жив деба неговата мама циганска .. да го разпънат на центъра ..
0
 
 
Мисля, че затворът е единственото сигурно място за тоя мангал в момента
+10
 
 
Тази жена е ЖИВОТО доказателство ,но кой се интересува от това /
+7
 
 
Християна Вангелова беше страшна партия с Ани Крулева и тогавашната пловдивска следователка Зоя Тошкова, пред тях трепереха и борците от Клуб 777, ако по-младите изобщо ги помнят. Но системата не им позволи да работят, смачка тези три юристки. Християна и Ани Крулева вече са извън играта, Зоя стана адвокатка - тя най-много спечели, вместо да й извадят очите, й изписаха веждите... Самата Тошкова също има какво да разкаже за Киро Циганина, стига да не трепне, а и ако сметне, че думите й ще имат поне някаква юридическа стойност днес, 21 години по-късно. Все пак първите проблеми с Циганина са още от далечната 1990 г. И цял живот си е живял като Симеончо извън закона това лайно... Колкото политици да дойдат на власт - така прави, че с всичките е добре бай ви Циго...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: