Ястие от традиционната българска кухня попадна в челото на класация на един
от най-популярните кулинарни пътеводители в света - TasteAtlas.
Става дума за таратора.
Той е нареден на четвърто място в класация за най-известните студени супи в света.
Ето как от платформата описват таратора:
Тараторът е българска студена супа, приготвена от българско кисело мляко, краставици, чесън, наситнен копър, слънчогледово олио, орехи и малко вода или лед. Въпреки това има много разновидности на тази освежаваща супа (особено в Северна Македония), така че някои съставки може да бъдат пропуснати, докато други могат да бъдат добавени – ядките понякога се заменят с хляб, а краставиците понякога се заменят с моркови или маруля. Супата винаги се сервира добре охладена и е особено популярна в горещите летни дни.
На първо и второ място в подредбата са съответно Салморехо и Гаспачо от Испания.
Трети е Литвия с нейния студен борш. Четвърти Полша с Chłodnik litewski и пети Франция с Vichyssoise.