Яки глоби ще отнасят докторите, ако размотават пациенти или закъсняват за преглед

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (41)
09:43 / 22.11.2011
4449
Яки глоби ще отнасят докторите занапред, ако размотават болните от кабинет в кабинет, не си спазват часовете за преглед или закъсняват да отворят медицинските пунктове в селата. Това е застъпено в проект на Закон за защита правата на пациентите, който се предвижда да влезе в пленарната зала до края на ноември.

В проектозакона е залегнала и възможност близките на болния да могат да го посещават по всяко време в лечебното заведение, а не както е сега, само в часа за свиждане, когато накуп в стаята се изсипват роднините и приятелите на всички пациенти. Преди да бъдат пуснати вътре обаче, на посетителите ще им бъде разяснявано какви са правилата и ще бъдат предупреждавани да не пречат и да не се инатят, ако от персонала ги помолят да напуснат. При болните по всяко време ще могат да бъдат пускани адвокат, нотариус, психолог, свещеник, мюфтия или духовник от религията, която изповядва пациентът, ако пожелае. Персоналът на болницата пък ще има задължението да им осигури усамотение за изповед или изповядване на завещание с подходящ параван, ако пациентът е в обща стая, а санитарката излезе навън.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (41)
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).