ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Яйцата поскъпват след Коледа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:42 / 20.11.2011Коментари (5)2649
© Plovdiv24.bg
След 1 януари догодина яйцата ще поскъпнат, защото влизат в сила изискванията за хуманно отношение при отглеждане на стокови кокошки носачки. За да отговорят на европейските претенции към живота на пернатите, нашите производители вече са направили сериозни инвестиции в нови клетки и оборудване. Над 80 на сто от българските птицеферми са превели производството си в съответствие с европейската директива, съобщи за "Монитор" председателят на Съюза на птицевъдите в България проф. Борис Стоименов. Документът за хуманното отглеждане е публикуван преди 12 години, но влиза в сила от 1 януари 2012 г., без да позволява компромиси за новите страни членки, решиха в Брюксел. След Нова година всяка птица трябва да има поне 750 кв. см жизнено пространство, дъска за острене на нокти и място за кацане, гласят новите изисквания. "Извън закона" може да се окажат 51 млн. пернати в цялата общност, които се отглеждат в обикновени клетки, уточни комисарят по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали.

Алтернативните технологии за отглеждане на носачки са от 40% до 100% по-скъпи, отколкото конвенционалните, уточни проф. Стоименов. Нашите птицевъди се ориентираха изключително към подобрените клетки, каза той. Те позволяват пълна автоматизация на производството. По последна информация 68 на сто от кокошките в ЕС се отглеждат по този начин. За да се преобразува една кокоше място, са необходими от 60 до 80 лева. "Свободните кокошки", за които се говори много в последно време, се отглеждат най-трудно. В България няма стопанство за промишлено отглеждане на "свободни кокошки", каза Стоименов. Тази технология е най-скъпата, позволява много движение на животното, което обаче води до висок разход на фураж. Стадата трябва да са по-малки, до 2500 кокошки в едно помещение, и на всяко пораснало пиле трябва да се осигурят по 4 кв. м площ на поляна със сенки и други екстри.

Продукцията от кокошки, които се отглеждат в тесни клетки, ще може да се преработва, но не може да се предлага нито на вътрешния пазар, нито да се изнася в чужбина, уточни проф. Стоименов. Хората, които не оправят стопанствата си, вероятно ще заколят птиците. У нас след 2009 г. е било забранено да се внасят конвенционални клетки, но въпреки това има направени нови птицеферми с тесни клетки.

Около 12 евро струва преоборудването на едно кокоше място според производителя на яйца от Плевенско Александър Дъков. Това обаче е доста скъп процес и за да направи инвестициите, той е кандидатствал за средства от фонд "Земеделие". В момента има постигнато споразумение с аграрното ведомство производителите, които имат одобрени проекти и работят по тяхната реализация, да имат възможност да изпълнят ангажиментите си до края на март. В момента Гърция, Италия, Испания и още няколко страни изобщо не дават информация за състоянието на птицефермите си в това отношение, каза Дъков. Производителят е категоричен, че високите инвестиции не са по силите не само на българските производители, но и на другите фермери в Европа. И това ще доведе до фалит на много компании за производството на яйца. Според един от най-големите производители на яйца в Северна Гърция, който работи в района на Александруполис, ако се изпълнят докрай евродирективите за хуманно отношение към кокошките, яйцата ще се купуват от аптеката. Недостигът на яйца у нас ще се усети един-два месеца след задължителното въвеждане на директивите, пресметна производителят.

Под натиска на вноса нашите производителите имаха през тази година проблеми с реализацията, защото яйцата от други страни в общността, предимно Полша, влизаха у нас на цени, по-ниски от себестойността на продукцията. В момента цените са прилични и за производителите, и за потребителите, каза проф. Стоименов. Има обаче голям внос на птиче месо - над 80 000 тона, при наше производство 106 000 тона общо.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Бюрократите от този Европейски съюз ценят повече пернатите от хората, искат огромни заплати по време на криза .С този подход мисля ,че КОЛОСЪТ НА ГЛИНЕНИ КРАКА- това е името им в пророчествата ще се разпадне скоро.Трябва да изчакаме и разпадането на САЩ и тогава нещата ще си дойдат на мястото.Вече съм напълно убеден , че те искат унищожаването ни.СПРЯХА БЛОКОВЕТЕ НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ , ДАВАТ ПЪТИЩА САМО ЗА МАГИСТРАЛИ И НИТО ЛЕВ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПРОМИШЛЕНОСТТА И РАБОТНИ МЕСТА, СТРОЯТ САМО МОЛОВЕ И НИТО ЕДИН ЦЕХ ИЛИ ЗАВОД ( изключвам китайците ) и сега искат да загубим идентичност като държава и народ - РОБИ.ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ТОЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ ТРОСКОТ - НАДЯВАМ СЕ МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ ДА ЗАПОЧНЕ ПО АКТИВНО БОРБАТА. АКО СТОЯТ И ЧАКАТ НЕ БИВА ДА МИСЛЯТ ЗА БЪДЕЩЕ.НЕ БИВА ДА ВЛИЗАМЕ В ЕВРОЗОНАТА (ако още съществува и никакво евро за смяна на националната валута) Бог да бди над България .
+6
 
 
Ще ядем златни яйца заради ЕС.Сами си го вкарахме,искахме ЕС на ви сега ЕС .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Абитуриентски балове
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: