Вземат ти детето, ако шамаросваш половинката

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:26 / 14.11.2011
1765
Социалните ще отнемат хлапетата на грубияните, които посягат на половинката си. Такава възможност дава новият закон за детето, публикуван за обществено обсъждане. Според разпоредбите в него за насилие над малчуганите ще се счита не само посегателството над самите тях, но и травмата, която би им причинил родител, проявяващ пред очите им агресия към другия в семейството. За лош пример и предпоставка за психически тормоз над подрастващите ще се приемат хулиганските прояви както вкъщи, така и извън дома. Депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова констатира, че почти всяко второ дете у нас е изложено на риск от тормоз в семейството под една или друга форма.

Ако скандалите вкъщи се пренесат в съда и съпрузите пожелаят да решават спора помежду си чрез бракоразводно дело, семейни медиатори ще гасят пламъците между тях. Целта е детето да не бъде отделяно от някой от двамата родители. В случай че психолозите не се справят със задачата си, магистратите ще имат тежката дума. По време на процеса обаче те не само ще решават при кой да остане детето, но и ще са длъжни да алармират социалните служби, ако стане ясно, че за хлапето ще е зле да живее с който и да било от двамата, предвижда още новият нормативен акт.

Страховити санкции, временно прекратяване на дейността за период до една година и дори съдебни дела пък грозят търговците, които продават алкохол и цигари на непълнолетни. Прокурори ще разследват също майките и татковците, които нехаят за децата си и ги оставят да кръстосват безпризорно улиците и кръчмите по тъмно. Вечерният час за хлапетата под 14 години ще започва в 20,00 часа, а за по-големите, които обаче нямат 18 години, в 22,00 часа. Както вече беше записано в други закони, забранява се и влизането на деца по всяко време на денонощието в заведения без зали за непушачи, в казина и стриптийз барове, както и участието им в телевизионни риалитита.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Млад родопчанин загина в Нидерландия при нелеп инцидент
Сливенската епархия избира претендентите за следващ митрополит
Mъжът, който намери Сашко: Бяхме ли се забавили 5 минути, щяхме д...
Ето какъв е трафикът по границите ни
Анна-Мария е новата Царица на розата 
Искат промени в шофьорските курсове заради тежките катастрофи нап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).