Във ВМА бе осветено поредното изцяло реновирано звeно

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:16 / 29.11.2021
1126
В навечерието на 130-ата годишнина от създаването на Военномедицинска академия бе осветено поредното изцяло реновирано звено от болницата – Клиника "Вътрешни болести", ръководена от доц. Недялко Григоров. Това съобщиха от ВМА.

Клиниката е специализирана в диагностиката и лечението на спешни животозастрашаващи състояния. Наследник е на Клиника "Спешна терапия", която за 50 години израства от спешен кабинет, обслужван от медицински сестри и лекари-стажанти, до клиника със съвременна апаратура и висококвалифицирани медици.

"Уважаеми колеги, изключително съм щастлив, че успяхме да сбъднем този проект и да направим добри условия за работа за вас, за да сте хора със самочувствие и да отговаря на вашия ценз, който сте доказали от гледна точка на професионализъм. Спомняте си при какви условия работехте преди. Искам да ви уверя, че тази мощна институция – ВМА, стои зад вас", заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

През последната година и половина Клиника "Вътрешни болести" се включи активно в битката с COVID-19 – нейните екипи осъществяваха т.нар. триаж на пациентите и ги насочваха след консултация съответно за домашно лечение или хоспитализация в COVID-звената на ВМА. А специализантите са включени и във ваксинационните екипи на болницата.

"Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете на нашите предци, които са титани! – това е девизът, който обединява няколко поколения военни медици".

На 1 декември се навършват 130 години от създаването на ВМА. Началото е положено през последното десетилетие на XIX век с изграждането на Софийската обща гарнизонна болница, когато нашите предци са градили държавата, армията, законността – епоха на огромни трудности, но и на непобедим оптимизъм.

Софийската обща гарнизонна болница минава през етапите на дивизионна, общовойскова, разпределителна, общоармейска, Висш военномедицински институт (1960 г.) и Военномедицинска академия (1989 г.). 

Тези структурни промени отразяват естественото й развитие от болница за нуждите на гарнизона до мощен лечебно-диагностичен и учебно-научен комплекс, с уникална структура, обединяващ 5 многопрофилни болнични бази за активно лечение и 2 санаториума.

Именно във ВМА се извършват за първи път в България едни от най-сложните хирургически операции, въвеждат се нови диагностични и терапевтични методи, а вратите на лечебното заведение са отворени за всички граждани. Тази традиция продължава и днес.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
За ужасна находка в козунак предупреди клиентка на верига магазин...
Да хванеш 120 кг шаран и да ти излезе солено
Проф. Рачев: Има лъч на надежда
Уникални кадри от нашето море
Министерството на финансите с новина за еврото
Христо Крушарски започна да инжектира в облаците натриев хлорид, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).