Все по-близо сме до еврото

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (18)
17:03 / 28.12.2023
9121
Със свое решение правителството одобри законопроект на нов Закон за Българската народна банка. Това стана ясно от решенията на Министерски съвет, приети днес. 

С него се цели обезпечаването на правната интеграция на българската централна банка в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни. Евросистемата се състои от Европейската централна банка и националните централни банки на държавите членки, чиято парична единица е еврото.

Пълното отразяване на изискванията на правото на Европейския съюз в устройствения закон за Българската народна банка е свързано и с преодоляване на правните несъответствия, отчетени в Докладите за конвергенция на Европейската централна банка и Европейската комисия за 2022 г., както и в предходни доклади. Те са по отношение на правната уредба на парична политика, събирането на статистически данни, управлението на международните валутни резерви, платежните системи, емитирането на банкноти, изборът на независими одитори, финансовото отчитане, политиката по определяне на валутния курс, международното сътрудничество и др. Отстраняването на правните несъответствия е и една от мерките в Плана за действие, включващ мерки за изпълнение на последващите ангажименти на страната ни след присъединяването към Валутния механизъм II (ERM II).

С новия закон се създава правна рамка, която съответства изцяло на разпоредбите на Договора за функционирането на Европейския съюз и на Устава на Европейската система на централните банки и ЕЦБ.

Урежда се статутът на еврото като парична единица, определя се дизайнът на националната страна на разменните евромонети, пускането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети.

В закона се предвижда изрично в какви видове активи и инструменти могат да се инвестират резервите на БНБ. Спрямо действащата рамка се предлага разширяване на оценките за кредитно качество на някои инструменти - вместо инструменти, оценени с двете най-високи оценки на две международно признати агенции за кредитен рейтинг да се приемат инструменти, оценени с трите най-високи оценки на две международно признати агенции за кредитен рейтинг. Целта е да се разширят инвестиционните възможности с добавянето на инструменти, които осигуряват възможност за по-висока доходност при поемане на малко по-висок кредитен риск.

Виж коментарите (18)

Още по темата (392):
29.05.2024 Хампарцумян каза ще има ли повишение на инфлацията след приемането на
еврото
28.05.2024 Гълъбинов: Понижаващата се инфлация прави пътя ни към еврозоната по-бърз и по-сигурен
21.05.2024 Ръст на заплатите до 6-7 години, ако България стане част от еврозоната?
18.05.2024 Мика Зайкова с прогноза за приемане на еврото
17.05.2024 Хампарцумян: Тези, които купуват жилище за инвестиция, може да загубят много пари
17.05.2024 Икономист: Страните с малки собствени валути страдат най-много при големи финансови кризи
Още новини от Национални новини:
Съставиха акт бившия премиер акад. Николай Денков
Хампарцумян каза ще има ли повишение на инфлацията след приеманет...
След катастрофата с четири тира отвориха пътя Велико Търново - Ру...
"Пирогов": Стабилно е състоянието на мъжа, пострадал при влаковия...
Увеличават лекарските заплати? 
Тленните останки на Фердинанд пристигат в България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).