Връщат разпределението за младите лекари?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (18)
08:49 / 22.07.2012
5714
Веднага след завършването си младите лекари да бъдат задължени да работят пет години у нас в държавни или общински болници подобно на плановото разпределение преди 1989 година. Това предвиждат мерки за ограничаване на емиграцията на медиците, които подготвя здравният синдикат към КНСБ, съобщи неговият заместник-председател д-р Пламен Радославов.

Те ще могат да отидат да заработват на частно или да заминават на печалба в чужбина едва след това, като ще се договарят с бъдещия работодател по време на практиката си през последната, шеста година от следването си, поясни д-р Радославов.

Младите лекари ще имат свободата да избират дали да останат там, където са провеждали стажа си, или да отидат в друга болница или медицински център. Единственото условие, което те трябва да спазят, е здравното заведение да бъде държавно или общинско.

Така специалистите ще могат да върнат на обществото чрез труда си това, което е похарчено за тяхното образование, мотивираха се от здравния синдикат на КНСБ.

От средно 500 заминаващи лекари всяка година една четвърт са младите медици, показват данните на Българския лекарски съюз, цитирани от неговия заместник-председател д-р Юлиан Йорданов. Това означава, че годишно страната ни напускат поне 120 дипломирани доктори и специалисти.

6700 лв. дава държавата за обучението на един студент по медицина всяка година, припомни д-р Пламен Радославов от КНСБ. За шестте години на неговото следване дадените средства за него са 40 200 лева. Излиза, че от заминаването на подготвени кадри, в които страната ни е инвестирала, държавата губи над 5 млн. лева годишно. Страната ни се е превърнала в основен донор на медици за страните от Европейския съюз, не скри д-р Радославов.

Увеличаване на стартовата заплата, от която да започват работа у нас младите лекари, предвиждат още мерките на синдиката за ограничаване на изтичането на медици от България. Разчетите са те да сключват договор за работа за не по-малко от 600 лева, като в тази сума не влизат допълнителните пари за дежурства.

Сега на първо място заминаващите поставят мотива заплащане, а на второ да работят с модерна апаратура, както и възможността да се квалифицират непрекъснато чрез включване в краткосрочни курсове.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (18)
Още новини от Национални новини:
На тази дата през 2024 година местим стрелките с един час назад
Почернена майка и автоинструктор: 500 лева кеш и взимаш шофьорска...
НИМХ сложи край на жегите с прогнозата си за близките дни
Митрополит Николай: Аз няма да съм следващият български патриарх
Два пъти за ден: Градушка удари Родопите, унищожи реколти
Ускоряват изграждането на Националната детска болница


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).