ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Влизат в сила големи законови промени, които ще засегнат стотици хиляди
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:02 / 27.11.2021Коментари (0)46492
©
Важни промени в закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) влизат в сила от 23 декември 2021 г. Te целят цялостно обновяване на закона чрез осъвременяване на уредбата на някои традиционно съществуващи институти в областта на административното наказване, сред които са маловажният случай и случаят на повторно нарушение. Създават се нови възможности за приключване на административнонаказателното производство в кратки срокове чрез въвеждането на споразумение. 

В системата на административните наказания влиза и нов вид санкция – безвъзмезден труд в полза на обществото. Срокът за обжалване на наказателните постановления се увеличава от 7 на 14 дни, като е предвидена и възможност за тяхното електронно връчване. Друга важна промяна е възможността при бързо плащане на глобата, нейният размер да бъде намален с 20%.  

Легални дефиниции 

Въвеждат се определения за "маловажен случай“, "явно маловажен случай“ и "нарушение от същия вид от физическо лице или неизпълнение на задължение от едноличен търговец или юридическо лице към държавата или община от същия вид“. Предвижда се, че за маловажен случай се отправя писмено предупреждение. 

В хипотезата на маловажен случай обаче не попадат нарушенията, свързани с безопасността на движението за всички видове транспорт, извършени след употреба на алкохол, наркотични вещества или техни аналози. Повторно е това нарушение, извършено от физическо лице или представляващо неизпълнение на задължение от едноличен търговец или юридическо лице към държавата или община, извършено в едногодишен срок от влизането в сила на акт, с който е наложено административно наказание за нарушение от същия вид или имуществена санкция за неизпълнение на задължение от същия вид, освен ако в специален закон е предвидено друго. 

Безвъзмезден труд в полза на обществото 

Предвижда се нов вид административно наказание – безвъзмезден труд в полза на обществото. Безвъзмездният труд е труд, който се полага в полза на обществото без ограничаване на други права на наказания, като продължителността му не може да бъде по-малко от 40 часа и повече от 200 часа годишно за не повече от две последователни години. Не може да се полага безвъзмезден труд в полза на физически лица, еднолични търговци или търговски дружества, в които няма държавно или общинско участие. Санкцията може да се наложи от районния съд в случаите на повторно или системно извършено нарушение като самостоятелно наказание или едновременно с друго такова, като решението подлежи на касационно обжалване пред административния съд в 14-дневен срок от постановяването му.  

Актът за установяване на административно нарушение 

Предвидена е възможността в акта за установяване на административно нарушение нарушителят да посочи, че желае наказателното постановление да му бъде връчено по електронен път чрез изпращане на съобщение до персонален профил, регистриран в информационната система за сигурно електронно връчване към Единния портал за достъп до електронни административни услуги. Освен това, нарушителят вече разполага със 7-дневен срок от подписването на акта, за да направи своите писмени възражения по него. 

Споразумение  

Промените предвиждат възможността за сключване на споразумение. Споразумение не се допуска в следните случаи:  

За повторно извършено нарушение 

За нарушение, извършено в едногодишен срок от влизането в сила на акт, с който на нарушителя е наложено административно наказание извън случаите на повторно извършено нарушение, или е издадено предупреждение за нарушение от същия вид  

В случай че деянието, за което е съставен акт за установяване на административно нарушение, съставлява престъпление 

Когато признанието на нарушителя не се подкрепя от събраните доказателства по преписката.

За нарушения по Закона за движение по пътищата. 

Наказващият орган прави предложение за сключване на споразумение в 14-дневен срок от получаване на преписката, а нарушителят – в 14-дневен срок от връчването на акта. Когато със споразумението се налага административно наказание глоба – самостоятелно или с друго наказание, наказващият орган определя глобата в размер на 70 на сто от минимума или от точно определения размер, предвиден за извършеното нарушение, а когато в закона не е предвиден минимум, наказващият орган определя размера на глобата в размер, не повече от 70 на сто от половината от максимума. Споразумението влиза в сила от датата на подписването му, а ако с него е наложена глоба – от датата на плащането ѝ. То е окончателно и има последиците на влязло в сила наказателно постановление. С подписването му нарушителят приема да плати глобата в 14-дневен срок. Ако не го направи, наказващият орган обявява, че споразумение не е постигнато с мотивирано постановление, което не подлежи на обжалване и протест, и издава наказателно постановление. 

Срокове за обжалване на административни актове 

Увеличава се от 7 на 14 дни срокът за обжалване на наказателното постановление, на предупреждението, на резолюцията за прекратяване на административнонаказателното производство и на електронния фиш. В случай, че нарушителят не желае да обжалва наказателното постановление в частта относно наложената глоба, може да заплати в 14-дневен срок от връчване на наказателното постановление 80 на сто от нейния размер, освен ако специален закон предвижда намален размер на глобата. 

Промени в други закони  

В Закона за движение по пътищата (ЗДвП) се предвижда, че разпоредбите от ЗАНН, касаещи маловажните случаи на административно нарушение и сключването на споразумение, не се прилагат спрямо нарушенията по ЗДвП.  

В Закона за съдебната власт (ЗСВ) се предвижда, че при противоречива или неправилна практика по тълкуването и прилагането на ЗАНН съответните колегии на Върховния касационен съд и Върховния административен съд приемат съвместно тълкувателно постановление. Разширява се и кръгът от лица, които имат право да отправят искане за приемане на тълкувателно решение или тълкувателно постановление, като това право се предоставя на Министерския съвет, министър или колективен орган на власт, създаден със закон, когато имат правомощия по прилагане на съответния закон. В заседанията на общото събрание за приемане на тълкувателно решение или тълкувателно постановление ще могат да участват и вносителят на предложението или определен от него представител.  

В закона за горите (ЗГ) се предвижда като алтернативно налагането на наказание безвъзмезден труд в полза на обществото при повторно извършване на нарушенията, предвидени в чл. 258, ал 1, чл. 260, ал. 1 и чл. 266, ал. 1.  

В Указ № 904 за борба с дребното хулиганство (УБДХ) се предвижда, че за повторно извършване на дребно хулиганство, се налага и наказание безвъзмезден труд в полза на обществото.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: