ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Вижте какви правила се предлагат за европейските фермери
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:12 / 28.01.2022Коментари (0)801
©


Европейската комисия публикува проектите на Стратегическите планове на 13 държави членки. Това са: Дания, Естония, Гърция, Франция, Италия, Латвия, Люксембург, Нидерландия, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Швеция. България не е сред тях, тъй като сме от онези девет страни на ЕС, които още го умуваме.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Спънката е, че документите са на езика на дадената страна, но тук може да помогне и Гугъл преводач. Обемът от информация е огромен, като основният документ в най-добрия случай се простира само върху хиляда страници. Някои от страните членки посочват накратко акцентите в своите Стратегически планове, което донякъде ни улеснява. Ето няколко примера.

Франция

 

Френското предложение включва 120 интервенции в отговор на 48 нужди на земеделските производители, идентифицирани в националния ниво, допълнени от 35 специфични нужди, формулирани на регионално ниво, включително 26 в отвъдморските региони.

Приоритет се дава на отглеждането на протеинови култури; удвояване на биоплощите до 18% през 2027 г.; диверсификация на културите; опазване на постоянните пасища чрез екосистемни услуги, по-независимо хранене на стадата, паша, благоприятна за хуманното отношение към животните; опазване на почвата (ерозия, пречистване на водата); обединяване на животинска и растителна продукция за една и съща ферма или в рамките на една и съща територия.

Полша

 

Бюджетът на Стратегическия план през 2023–2027 г. е над 25 млрд. евро, от които над 17 млрд. евро ще бъдат разпределени за директни плащания. В цялата страна има около 1,4 млн. ферми.

От 2023 г., благодарение на допълнителното основно плащане и увеличаването на средствата за преразпределителното плащане, средното ниво на подпомагане на хектар за стопанства до 50 ха (97% от стопанствата) ще бъде по-високо от средното за ЕС. Решено е да се запази обвързаната подкрепа във всички поддържани досега сектори.

В допълнение към директните плащания ще бъдат осигурени инвестиции и подкрепа за управление на риска и превенция на АЧС. Ще се подпомага също по-добрата организация на веригите за доставки, развитието на дребна преработка и участието в национални и европейски системи за качество на производството на храни.

Португалия

 

Дефинирани са 127 нужди и 180 интервенции. Подкрепата за преразпределение съответства на 10% от пакета за директни плащания, към който се добавя плащането към дребните земеделци (9%). Подпомагането на доходите за млади и нови фермери ще бъде еквивалентно на 3% от директните плащания. 

Базовата подкрепа за устойчивост е 18% от финансовия план, мерките за райони с природни ограничения ресурси – 7%, и подкрепа, свързана с доходите – 10%.

Според португалците е необходимо също така да се засили превенцията, управлението на риска и катастрофите, със стимул за сключване на застраховка (2%), като целта е 12% от фермите да използват този инструмент. Има и нов фонд за спешна помощ в селските райони, насочен към предоставяне на спешна подкрепа на малките ферми.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg



 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Закупуване на самолети F-16
Купа на България, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: