Видеонаблюдението на границата с Турция с дефект в електрозахранването

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:25 / 24.10.2015
3576
Интегрираната система за видеонаблюдение на границата с Турция в зоната между ГКПП Лесово и устието на река Резовска е с дефект в електрозахранването. Това става ясно от документация на обявена от "Гранична полиция" обществена поръчка за "Проектиране, доставка и монтаж на уредби за компенсиране на върнатата реактивна енергия на мястото на потребление за единадесет обекта, елементи от интегрираната система за наблюдение на границата с Република Турция", съобщава БГНЕС.

След инцидента, при който мигрант от афганистански произход бе убит от рикоширал патрон, изстрелян от граничен полицай, стана ясно, че в последните седмици видеонаблюдението по границата не е работило. Причина за това се оказа спряното електрозахранване заради неплатени от страна на МВР сметки към "ЕВН България".

От Техническата спецификация на поръчката на стойност 200 000 лв., с ДДС, става ясно, че се налага проектирането и изграждането на компенсиращи уредби, които да регулират напрежението по електропреносната мрежа, с която се захранват камерите за видеонаблюдение по границата. Оказва се, че заради голямата дължина на трасето и малкото натоварване на кабелните линии се създават условия за връщане на реактивна енергия в електроразпределителната мрежа. Само за периода от 1 април до 31 август 2015 г. върнатата реактивна енергия възлиза на 693 630 лв., с ДДС, отбелязват от службата.

От документацията става ясно още, че "Гранична полиция" бърза с избора на изпълнител. Срокът за кандидатстване е 2-ри ноември, а за изпълнение на възложените ремонтни дейности е даден срок от три месеца след сключването на договора. Изборът на изпълнител ще е на база оферта с "най-ниска цена".

Системата за видеонаблюдение в участъка от ГКПП Лесово до устието на река Резовска бе изградена в последните години, а финансирането в размер на около 40 млн. лв. бе от осигурено от Европейския съюз чрез фондовете за опазване на външните граници на общността.


Виж коментарите (1)

Още по темата (903):
07.06.2023 "Бизнесът за Пловдив" направи щедро дарение за децата на Сирия
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаска болница
06.10.2022 Трима хванати с мигранти на АМ "Тракия"
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Национални новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, изм...
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).