Важно да знаем за застраховката "Гражданска отговорност"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
10:13 / 11.01.2022
45429
През 2022 г. вноската на застрахователите, предлагащи  задължителната застраховка  "Гражданска отговорност" на автомобилистите към Фонда за незастраховани МПС в Гаранционния фонд, ще остава в размер на 10,50 лв. за всяко застраховано моторно превозно средство (МПС), колкото бе и през миналата година.

Гаранционният фонд управлява два фонда - Фонд за незастраховани МПС и Обезпечителен фонд. Фондът за незастраховани МПС изплаща обезщетения при щети от неидентифицирано МПС или, ако водачът е без застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите“, а Обезпечителният фонд изплаща щети на лицата при застраховател в несъстоятелност.

От тази година вноската към Обезпечителния се запазва в досегашния си размер – 2.50 лв. за всяко застраховано МПС по "Гражданска отговорност на автомобилистите“.

Общо вноската към ГФ на всяко едно застраховано МПС по "Гражданска отговорност на автомобилистите“ остава 13 лв., които се разпределят във въпросните два фонда.

Ако нямате сключена застраховка "Гражданска отговорност“ в Закона за движение по пътищата са предвидени административни мерки.

Първо - временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач, който управлява моторно превозно средство без застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите.

Действието на принудителната административна мярка е до представяне на доказателство за сключена валидна застраховка, поясняват от Комисията за финансов надзор.

Второ - Временно спиране от движение на пътно превозно средство на собственик, който няма задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. Мярката действа до сключване на застраховката.

На собственик на моторно превозно средство, регистрирано на територията на Република България, който не изпълни задължението си да сключи договор за застраховка "Гражданска отговорност“ на автомобилистите се налага глоба в размер на 250 лв., ако е физическо лице и имуществена санкция в размер на 2 000 лв., ако е юридическо лице. 

При повторно нарушение глобата е 800 лв., а имуществената санкция – 4 000 лв. 

На глоба подлежи и лицето, което управлява моторно превозно средство, за което няма сключена застраховка "Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Тя е в размер на 400 лв. При повторно нарушение, глобата се удвоява.

Повторност е налице тогава, когато нарушението е извършено в едногодишен срок от влизането в сила на акта, с което на нарушителя е наложено наказание за същото по вид нарушение. 

Липсата на задължителна застраховка, както превишената скорост, може да се установява и с полицейски камери. Тогава се издава електронен фиш на собственика дори без негово присъствие. Фишът се изпраща по пощата и трябва да се изплати в 14-дневен срок.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).