ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Важни изисквания, ако ще произвеждате картофи за нишесте
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 15:17 / 18.01.2023Коментари (0)210
©


Картофопроизводителите, които желаят да получават обвързано с производството подпомагане в новия програмен период, се налага да преструктурират стопанствата си  към отглеждането на картофи за нишесте. Това, разбира се, е свързано с редица предизвикателства.

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

От Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) са уверили Министерство на земеделието (МЗм), че производители от сектора имат готовност и намерение да произвеждат картофи за нишесте. Потенциалните площи за това у нас според НАК са в диапазон 25 000 – 35 000 дка.

„Прогнозираните обаче в рамките на интервенцията площи за производство на картофи за нишесте са дори по-малко от тези”, отговарят на депутатски въпрос от агроминистерството и цитират данни. По схемата за обвързано подпомагане през Кампания 2021 общата заявена площ е била 11 735,9 ха, а за Кампания 2022 – 10 107,61 ха. Прогнозата за 2023 е площите да паднат на 4 494,5 ха, което включва и потенциалните площи за производството на картофи за нишесте.

„От интервенцията за обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове и зеленчуци в планинските райони са премахнати изцяло прогнозираните площи с картофи, тоест картофи за нишесте са допустими единствено по интервенцията за обвързана подкрепа, уточняват от МЗм.

Друго предизвикателство за фермерите, отглеждащи картофи за нишесте, е, че у нас  няма предприятия за преработката на такива картофи и производителите се насочват към други пазари, предимно в Румъния. През новия програмен период страната ни е въвела и допълнителни мерки, с които да гарантира, че помощта е насочена към реални производители.

„За да бъдат избегнати евентуални злоупотреби, са предвидени условия за допустимост – земеделските стопани следва да предоставят договори за преработка на продукцията им, сключени с преработвателни предприятия, като не са изключени и от изискването да предоставят документи за реализация на продукцията им, с които да удостоверят, че предварителните договори са действително изпълнени”, подчертават от министерството.

Другата новост е, че от Кампания 2023 картофопроизводителите, кандидатстващи по интервенцията, трябва да бъдат регистрирани по реда на чл. 22 от Закона за защита на растенията. По този начин те стават обект на официален фитосанитарен контрол включително по отношение на семената, които използват.

„След първата година на прилагане, когато се разполага с повече информация за интереса към конкретната култура, както и по отношение на изпълнението на условията за допустимост, ще се нанесат необходимите промени в прогнозните площи за следващите кампании и съответно в бюджета по интервенцията”, казват в заключение от агроминистерството.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Електронно таксуване в градския транспорт
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
В Пловдив задържаха испанец за опит за убийство
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: