В родните детски магазини вече може да се купи и кукла с фередже

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
09:40 / 01.12.2015
2967
С навлизането на все повече бежанци в Европа въпросът можем ли да живеем заедно - хора от различни етноси и с различни религии - възниква навсякъде около нас. В българските детски магазини, например, се продава забулена с фередже кукла.

Въпреки арабския си произход, куклата носи християнско име. Преди време в Европа и САЩ пуснаха Барби, която носи бурка, а реакциите на родителите бяха противоречиви. Как куклата с фередже се възприема в България провери екип на "Здравей, България".

Запознайте се с Николета. Тя е малка кукла, забулена с розово фередже. Извървяла е пътя от арабския свят до щандовете на българските магазини и сайтове за онлайн продажба.

Бурки и фереджета, носени от кукли на европейския пазар. Оказва се, че тези детски играчки са предмет на голяма дискусия в световните медии. Дискусия, която продължава с години. Някои от заглавията са: "Децата ви ще си играят ли с бурка Барби", "Бурка Барби - сблъсък на Барби с източната култура", "Бурка-Барби" - куклата на модерната епоха.

Според социалния антрополог минижупите на Барби са не по-малко скандални от фереджето на Николета. Според описанието на кутията целта на Николета е единствено да развие чувството за обич и междуличностната интелигентност.

Източник: Нова тв


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Обявиха голяма наша банка за продан, оттам обаче отрекоха информа...
Пеевски: Мечтата на Асен Василев беше да стане премиер, Христо Ив...
Асфалтираха мястото от катастрофата с Кирил Петков
Лили Иванова с голямо признание от президента
Борисов: Зациклим ли след изборите, наесен ще отидем пак
ГЕРБ-СДС представят управленската си програма: Не допускайте хаос...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).