Увеличиха възрастта за пенсиониране

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:21 / 09.12.2011
1980
Възрастта за пенсиониране се увеличава с 4 месеца за всички категории труд, приеха депутатите в парламента по време на второто четене на закона за държавното обществено осигуряване (ДОО). Гласуването на текстовете отне два дни, въпреки че в сряда заседанието на НС продължи до малко след полунощ.

Така от 2012 г. мъжете ще се пенсионират на 63 години и 4 месеца, а жените на 60 години и 4 месеца. С толкова ще се увеличава пенсионната възраст от първия ден на всяка следваща година, докато не достигне 63 години за жените и 65 години за мъжете. Това ще се изпълни през 2021 г.

Първоначално беше решено пенсионната възраст да започне да се увеличава поетапно чак от 2021 г.

Заради влошената икономическа обстановка в Европа, обаче управляващите поискаха промените да започнат още от следващата година. Идеята на ГЕРБ беше дори пенсионната възраст да скочи ударно с 1 година от 2012 г., но след диалог със синдикатите предложението беше променено до сегашния му вариант. "Мерките ни са непопулярни, но са необходими, колкото и да са болезнени, трябва да се предприемат", коментира по време на дебатите по законопроекта социалният министър Тотю Младенов. Той обясни още, че по време на криза броят на осигурените лица намалява и темпът на нарастване на доходите се забавя. "Тъй като осигурителната система е солидарна, искахме да изтеглим мерките по-рано", мотивира се министър Младенов.

Депутати от ГЕРБ пък припомниха, че мярката се налага заради огромния дефицит, който се получава в бюджета на ДОО. От около 7 млрд. лева за пенсии 4,5 млрд. лева идват по линия на републиканския бюджет.

От опозицията се отнесоха резервирано към увеличаването на пенсионната възраст с 4 месеца. "Увеличаването на възрастта за пенсиониране се отразява отрицателно на бюджета на ДОО през първата и втората година", коментира лидерът на ДСБ Иван Костов. Мая Манолова от БСП пък заплаши, че ще атакуват текстовете в Конституционния съд.

Благодарение на реформата в пенсионната система обаче ще стане възможно увеличаването на минималната пенсия от 1 юни догодина.

Така вместо досегашните 136,08 лева възрастните хора ще получават 145 лева. От увеличението ще се възползват 700 000 души, а за целта ще са необходими 36 млн. лева.

При гласуването на второ четене на бюджета на ДОО стана ясно, че размерът на обезщетенията за отглеждане на малко дете остават без промяна - 240 лева. Става въпрос за парите, които се изплащат на майките след изтичане на срока на обезщетение за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск.

Без промяна остава и максималният месечен размер на осигурителния доход. И през следващата година той ще е в размер на 2000 лева.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
След тежкия инцидент: Пробите за алкохол и наркотици на шофьора с...
Търсещ работа по морето срина алчните ни бизнесмени
Военен камион се заби в бус с 20 души в аварийната лента на АМ "Т...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
НИМХ публикува най-актуалната прогноза за следващите дни
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).