ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Увеличението на пенсионната възраст е неизбежно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:50 / 22.11.2022Коментари (0)47181
©
Близо 50% от хората в България, на които им предстои пенсиониране, възнамеряват да се пенсионират, но да продължат да работят, предимно по финансови причини, като реално една трета от пенсионерите остават активни между две и пет години. Статистиката показва увеличена икономическа активност на населението между 55 и 64 години след пенсионната реформа, без това да довежда до увеличаване на нивата на безработица, но има единадесет пъти увеличение на случаите, одобрени от ТЕЛК и НЕЛК, за същия период. Това каза доц. Стоянка Черкезова, Институт за изследване на населението и човека, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg Tv Bulgaria.

"Увеличението на пенсионната възраст е неизбежно, но то има своите лимити и не може да продължава до безкрайност. Трябва да отчитаме очакваната

продължителност на живота на населението и на това в добро здраве - в България имаме сериозни размери на болестността в по-високата възраст и възможностите за увеличаване на изискуемата възраст са ограничени."

През 1992 г. България е минала границата на 15% население над 65-годишна възраст, над която подрастващите поколения до 15-годишна възраст трудно могат да компенсират излизащите от трудоспособна възраст хора, напомни Черкезова. Това означава намалена работна сила, по-малко доходи от нея и по-малко принос към осигурителните системи, които едновременно трябва да подпомагат повече хора. Когато населението над 65-годишна възраст нарасне до такава степен, това затруднява поддържането на вече постигнатото качество на живот в цялата страна.

"За да можем да се погрижим за пенсионните системи, трябва да се погрижим за икономическото развитие."

В коментар за мерките, които могат да забавят, но не и да обърнат, ефектите от демографската криза в България, Черкезова каза, че са нужни политики за насърчаване на раждаемостта, но и за намаляване на детската и преждевременна смъртност, както и увеличен достъп до здравна профилактика, качествени здравни услуги и подходящи образователни политики. Директни икономически стимули нямат особен ефект върху тоталния коефициент на раждаемост, ако се съди по резултатите от подобни програми в Унгария, коментира Черкезова. Спадът в трудоспособното население може да се коригира до степен чрез засилена миграция от чужбина, но това трябва да се прави с оглед на икономиката и пазара на труда.

Друг тип политики трябва да целят задържането на хора в България, каза Черкезова.

"Начинът да стане това опират до социално-икономическата система в страната - цялостни политики за подобряване качеството на живот, достъп до права, упражняване на свободи, целият комплект, който може да осигури едно по-добро съществуване. Това е единственият начин да осигурим и повишаване на раждаемостта, и задържане на младите хора в страната, и спад в смъртността."

В коментар за тенденциите на световното население - ООН обяви, че човечеството вече надхвърля 8 млрд. души - Черкезова каза, че раждаемостта ще продължава да се увеличава в регионите, където тя вече е над средното ниво - субсахарска Африка и Египет, Индия, Пакистан, Филипините. Допълнителен натиск ще оказва и покачващата се продължителност на живот по целия свят - от средно 46.5 години пред 1950 г. до 72 години в момента, като най-бързо тя расте в държави, където е била най-ниска.

Увеличаващото се население ще създаде нови проблеми в борбата с бедността и климатичните промени, тъй като особено в най-слабо развитите региони от субсахарска Африка и Южна Азия населението има и ограничен достъп до здравни и образователни услуги, добави Черкезова. Това от своя страна намалява и ефектите от демографския дивидент, който разчита не само на ръст на населението в активна възраст между 20 и 64 години, но и на неговия достъп до такива услуги.

"Какво от това, че имаме увеличено население между 20 и 64 години при една световна икономика, която все повече върви към дигитализация и автоматизация, ако това население не може да допринесе с труда си за икономиката. Обезсмисля се понятието "демографски дивидент".

Какво може да се очаква от бъдещите миграционни вълни към Европа и как се разви програмата за контрол на населението в Китай може да гледате във видеото.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: