Утре влиза в сила стандартът за спешната помощ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:17 / 14.01.2016
2066
Новият стандарт за спешна помощ ще бъде обнародван утре в "Държавен вестник". Това съобщава зам.министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в интервю за "Труд". 

Според новите изисквания през т.г. линейката трябва да стига за срок до 8, 20 или 120 минути при 80% от пациентите, през 2017-а процентът да нарасне до 85, а през 2018 г. да бъде за над 90% от случаите. 

Всеки болен, при който екипът не е стигнал навреме, ще бъде анализиран, за да се коригират действията на колегите от спешната помощ и да се вземат адекватни мерки, обяснява зам-здравният министър. Според новия стандарт се променя територията, която ще се обслужва от филиалите на ЦСМП. 

Досегашната политика бе помощ да се оказва според териториалното деление на страната, а занапред нуждаещите се ще се обслужват според отдалечеността им от филиала или центъра, независимо в коя община или област се намират. 

Така линейката ще стига до тях за по-кратко време.
Т.е., ако пациентът се намира в края на дадена област, линейка ще дойде от филиала в съседната област, защото е по-близо. Досега това не се правеше, а ще влезе в сила от средата на тази година. Създадена е вече организация за това, убеден е д-р Шарков.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Българин е похарчил 2 600 лева за бургери
Борисов: Cрамота e да съм на един плакат с Денков
Подробности за инцидента на Централна гара в София 
Царуването на парите в брой е към своя край, скоро ще бъдат помет...
Запомнете тези четири дати през юни
Гвоздейков: Композира се нов влак за Пловдив, вината е на машинис...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).