ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Употребата на "снус" сред подрастващите е извън контрола на институциите у нас
Автор: Цвети Тончева 19:57 / 17.03.2023Коментари (0)4577
Използването на никотинови дъвки, или "снус“, набира скорост сред подрастващите у нас. Опасната мода обаче се оказва извън контрола на институциите засега, установи проверка на "Фокус“.

В РЗИ-Пловдив ни казаха, че контрола за продажба на тези дъвки не е в техните правомощия, а по-скоро в правомощияга на Комисията за защита на потребителите (КЗП). От комисията пък ни отговориха, че това би трябвало да се контролила от РЗИ, съвместно с полицията, тъй като става въпрос за съставки на опасен продукт, които могат да се изследват само в специализирани лаборатории. Но иначе, нямало подадени сигнали при тях във връзка с тези дъвки. Имало само оплаквания от електронните цигари, които съдържали марихуана и други опасни съставки, според потребители. "Ние можем да спрем опасна стока, имаме контрол през митницата за опасни стоки, които влизат у нас. Но засега за такава стока не е ставало въпрос“, добавиха от КЗП.

От полицията засега нямат готов отговор по темата, но обещаха да направят справка и да ни отговорят.

Всъщност проблемът е в това, че никотиновите пакетчета, известни сред тинейджърите като "снус“, са забранени за продажба на малолетни и непълнолетни.

Те обаче лесно си ги набавят, както това може да се види в социалните мрежи. Тик-Ток, например, изобилства от клипчета, в които се виждат приятно замаяни физиономии на момчета и момичета, които дори се хвалят с това.

"Когато си с възпалени венци от снускиту и обясняваш на стоматолога ти какво представлява“, пише самодоволно момче и показва как говори на зъболекарката за тази дъвка. А тя му казва "повече не го прави“.

В друго клипче две момчета са насочили неистински оръжия едно към друго и пишат "когато с авера сцепиш снуски и остане само една..“

Въобще – весело забавление! Една непълнолетна хубавица пък пише "поне не припадам от снуски и не ме взимат с линейка от училище“.

Друго момче е снимало и показва купища от кутийки от снус и директно си признава в клипчето "здравейте, казвам се Васил и съм пристрастен към снус. 1600 лева на едно място“.

Темата е повече от актуална сред 12-13-годишните, а по-големите батковци признават, че са опитвали и това е много по-добре от цигарите, тъй като е заместител. Защото, някога хората са започвали с цигари на тази възраст и са се пристрастявали до старини. А сега има модерна алтернатива. 

Майки алармират, че това са опасни дъвки и са чист никотин. В кварталните магазини децата си ги купуват съвсем спокойно, въпреки, че са забранени за лица под 18 години.  

Търговци на едро, които предлагат стоката, внасят обяснения за никотиновата дъвка.

"Тя е вид заместителна терапия, създадена за да помогне на пристрастени пушачи да спрат пушенето безболезнено и ефективно.

Има дъвки с различна концентрация на никотин, от 2 до 4 мг. Никотинът бавно се освобождава през първите 30 минути, в зависимост от силата на дъвчене.

Никотинът от дъвката се промъква в лигавицата по-бавно от никотина от цигарите.

Повечето хора го описват като леко изтръпване в устата. 

Тази дъвка трае около 30 минути. Обаче, не е препоръчително да дъвчите друго парче дъвка поне за един час след като свършите едното. Причината за това е да намалите вашите рискове от лоши странични ефекти. Да, това е дъвка… но този вид може да доведе до неудобни усещания поради своята активна съставка.

Също така, лекарите не препоръчват да използвате повече от 24 парчета от таблетки 2 мг или повече от 15 парчета от таблетки 4 мг на ден. Ако превишите тези количества, тогава се увеличава вашия риск от свръхдоза.

Това, което на първо време е възможно като странични реакции е раздразнение в устата и венците, болка в зъбите и гърлото и стомашно неразположение".

Лекари от Русия вече са подели кампания срещу употребата на снус сред подрастващите и забраната на никотиновите смеси. Те предупреждават, че прекомерната употреба води до дълбоко пристрастяване. Отровата е изключително опасна за злъчката, сърцето и други жизнено важни органи. След ежедневна употреба може лесно да се премине и към други упойващи субстанции. 

Снусът се купува свободно и в интернет, където няма никакво значение кой стои зад компютъра - дали това е възрастен, или дете.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: