Уникална операция започна във Варна, изтеглят подводница "Слава" до Белослав

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
11:40 / 29.11.2019
3417
Във Варна започна операцията по изтеглянето на единствената останала българска подводница от градското пристанище към град Белослав. Там тя ще бъде превърната в музей.

"Това е гордост и тази гордост може да бъде съхранена, само когато бъде съхранена в паметта на българите", заяви кап. I ранг Камен Кукуров, началник на щаба на ВМС.

В сложната маневра участват седем спомагателни съда и над 80 души. За целта е предоставен най-модерният влекач у нас. В операцията участват представители на Българските военноморски сили и водолази.

Подводницата трябва да измине около 30 км преход през канала, който свърза Черно море с Варненското езеро. Корабоплаването в зоната е преустановено, пристанището – затворено.

"Надявам се да няма рискове, но това е уникална операция, която се провежда за първи път. Тази операция е спасителна, защото благодарение на усилията на много хора, подводница "Слава" е спасена", посочи капитан Богдан Богданов от Българската морска камара пред bTV.

За да се осъществи операцията са проведени редица компютърни симулации, те са в основата на подготовката на екипа.

"Изготвена е от специална стомана, за да издържа голямото налягане, дълбочината на потапяне е до 300 м под вода и е въоръжена с осем торпедни апарата. Тези подводници са строени, за да действат в океана и при максимален запас на гориво, могат да преминат до 14 хил. морски мили – това е разстоянието от тук до Северна Америка", обясни кап. I ранг Тодор Калинов, зам.-началник "Подготовка" в щаба на ВМС. 

Подводницата служи на Българската армия от 1985 г. до 2011 г., когато е изведена от въоръжение. От тогава беше в базата на Военноморските сили, където започна да ерозира.

След дългогодишна сага относно бъдещето ѝ, Община Варна реши да предостави за 10 г. на фондация, която ще я превърне в музей.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).