Удължават изпита за гимназиите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:00 / 12.05.2008
1604
Мераклиите за елитни гимназии вече ще имат 15 минути повече за теста по литература. МОН реши от тази година тийнейджърите да се потят над въпросите час и половина. Също толкова време ще имат и за преразказа. Миналата година те се трудиха над текста час и 15 минути, а за час и 45 попълваха отговорите на различните въпроси в препитванията. За улеснение на кандидат-гимназистите просветното ведомство умува и дали да не замени т. нар. трансформиращ преразказ на непознат текст с писане на есе. Разглежда се и вариант на бъдещите гимназисти да бъде давано изучавано в училище произведение. Засега обаче непознатият текст остава като вариант, казаха от образователното ведомство.

Изпитът по математика ще запази досегашния си формат. Кандидатите за престижните паралелки ще трябва да решат 50 задачи за 3 часа. Сред тях има такива с отворен и затворен отговор, като на седмокласниците няма да бъде разрешено да ползват калкулатори по време на изпит. За разлика от входните препитвания за ВУЗ цените за тези в елитните гимназии няма да скочат, гарантираха от столичния просветен инспекторат. Седмокласниците ще плащат по 4 лв. такса за препитванията по български и математика. Изпитите в гимназиите по изкуства пък ще струват между 5 и 6 лв., казаха още от МОН. Парите ще се превеждат по банкова сметка, а не на каси. Документи за препитванията ще се подават от 26 май до 2 юни в училищата гнезда в София. Заявленията са по образец, който се получава безплатно също в школата гнезда. Изборът на мястото, където да подадете заявление обаче, не е обвързан с местожителството, гарантираха от просветния инспекторат. Очаква се резултатите от изпитите да са готови най-късно до 3 юли, след което ще започнат и заявките за участие в първо класиране.

Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Българин е похарчил 2 600 лева за бургери
Борисов: Cрамота e да съм на един плакат с Денков
Подробности за инцидента на Централна гара в София 
Царуването на парите в брой е към своя край, скоро ще бъдат помет...
Запомнете тези четири дати през юни
Гвоздейков: Композира се нов влак за Пловдив, вината е на машинис...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).