Учител по история: Елате и им кажете, че 500 г. са ни били на гости, а ние сме ги посрещали с баница

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
14:02 / 29.01.2016
5621
Учители и ученици от Родопите са готови да се вдигат на бунт срещу промените в учебните програми. В последния ден от първия срок преподавателите от най-голямото училище в Кърджали писаха оценка слаб на образователния министър в оставка.

За учениците, които са завършили с петици първия срок все още има шанс да са отличници в края на учебната година. Въпреки това много от училите и учениците в региона не биха дали втори шанс на министъра.

Нешка Шопова, учител в СОУ "П.Р Славейков", коментира, че според нея Танев е получил слаба оценка, без право на поправка. По думите ѝ за него няма втори срок, в който да има възможност да се яви на поправителен изпит.

Повечето историци в региона негодуват срещу премахването на Паисий.

"Много харесвам една мисъл на професор Николай Генчев, който казва "Историята не е лабораторна наука както физиката и химията - с нея опити не бива да се правят", казва Галина Стефанова учител в СОУ "П.Р.Славейков".

Историята обаче влезе в лабораторията, обясняват учители на децата.

"Елате и им кажете, че 500 години са ни били на гости, а ние сме ги посрещали с баница и с айрян. Елате и им кажете, да видим те на вас какво ще ви кажат", заканва се Димитър Димон, който също е преподавател по история.

В най-голямото училище в Кърджали християни и мюсюлмани делят чинове и учат от един учебник за петвековното османско владичество. Единадесетокласничката Стилияна Аврамова има отговор за тези, които предлагат промените в образователната система - "Бъдете българи".

Според учителите скандалът все пак е донесъл ползи за образованието. Галина Стефанова, която е учител в СОУ "П.Р.Славейков", е щастлива, че в момента всички медии коментират Паисий Хилендарски и "История славянобългарска".

"Дори и хората, които не знаеха кой е авторът на История славянобългарска, се надявам да го научиха вече", допълва тя.

Източник: bTV

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Страшен порой се изля над столицата
Изтеглиха номерата на партиите и коалициите за изборите
Автомобил се вряза в мантинелата на автомагистрала "Тракия"
Въвеждат се временни противоепидемични мерки
Важни съвети при гръмотевични бури
ТИР катастрофира на магистрала "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).