Ученици се включват в дарителска кампания за реставрацията на иконостаса на българска църква

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:30 / 27.12.2011
1259
Ученици от Карлово се включват в дарителската кампания за реставрацията на иконостаса на българската църква "Св. Стефан" в Истанбул, съобщиха от фондация "Български православен храм Св. Стефан в Цариград". Карловското СОУ "Христо Проданов" се включи в дарителската кампания "Да съхраним българската църква "Свети Стефан в Истанбул", която започна на 1 септември по инициатива на фондацията. Днес, 27 декември - Стефанов ден, от 14.00 часа в залата на община Карлово ще се продава картичка с лика на "Св. Стефан", специално изработена от ученици от 12 клас на карловската гимназия. Събраните средства ще бъдат дарени за реставрацията на иконостаса на уникалната Желязна църква на Златния рог. 

Кампанията на фондация "Български православен храм Св. Стефан в Цариград" има за цел да набере средства за цялостното възстановяване на иконостаса на българския православен храм на брега на Златния рог в Истанбул, който не е реставриран от освещаването на храма през 1898 г. - вече 113 г.

Реставрацията включва полагането на нов златен варак, прецизна реконструкция на повредени сегменти от иконостаса, почистване и консервиране.

Проектът ще бъде осъществен от турски специалисти в областта на реставрацията на исторически паметници, а от страна на българската държава ще присъства наблюдател специалист. Сумата, необходима за осъществяване на всички етапи по реставрацията на иконостаса, възлиза на 75 000 евро.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, изм...
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).