ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй могат продължат да работят
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:14 / 04.11.2006Коментари (1)1253
©
Интервю на Мия Михайлова с Янко Янев – директор по ядрена енергия в секцията за планиране и икономически изследвания в Международната агенция по атомна енергия.

Да започнем от писмото на министър Овчаров до Европейската комисия, че спираме износа за региона, възможна е криза заради затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" и е добре Брюксел да търси алтернатива. Основателни ли са тези опасения? Вие имате ли такива опасения в Международната агенция по атомна енергия, какви са данните при вас?

Вижте, значи Международната агенция по атомна енергия първо не е организация, която се занимава директно с производство на електроенергия или да следи производство на електроенергия, или на други типове енергия. По-скоро това е сфера на интереси на Международната агенция по енергетика. Но в регион като балканския, в който дефицитът на електроенергия е очевиден, изваждането на производствени мощности от експлоатация по някакъв начин ще повлияе.

В продължение на две години Международната агенция по атомна енергия беше поканена да провери направените изследвания и направените анализи и прогнози за това как би се отразило на региона.

Нашите заключения тогава бяха категорични, че това е една доста солидна икономическа загуба за АЕЦ "Козлодуй" като централа или като държавно предприятие, това е загуба за България, и във всички случаи това по някакъв начин ще се отрази на региона. Тъй като в последните две години поне аз не съм чул да са построени нови мощности в региона, да са въведени, с изключение може би на някои дребни мощности в Гърция, то очевидно е, че изваждането от експлоатация за такъв кратък период от време на почти хиляда мегавата, а вече хиляда бяха извадени - първи и втори блок – неминуемо ще трябва да има някакво влияние върху региона.

Доколко това ще предизвика криза или не, нашите заключения преди година и половина бяха съвсем категорични: криза няма да има при условие, че всичките срокове за ремонти и за модернизации на термичните централи се спазват така, както бяха ни представени.

Сега имате ли някакъв поглед как вървят тези ремонти?

Не, ние с това не се занимаваме, съвсем очевидно е, но следя пресата. Да кажем, има определени закъснения, дали тези закъснения са наваксани или не, това могат да кажат само хората от Националната електрическа компания, те правят баланса на електроснабдяването на страната и най-добре виждат какви са възможностите.

Да. Аз ще си позволя да ви цитирам ваш колега, пак който работи при вас, Георги Касчиев. Той каза вчера в Би Ти Ви, че България ще изнесе тази година над 9 милиарда киловатчаса електроенергия навън, от тях чисто производство на трети и четвърти блок е малко над 5 милиарда, оставали 4 милиарда излишъци и няма място да се говори за криза. Тоест може би се цитират същите тези цифри, за които и вие сега казвате, от анализа, който е направен от международната агенция.

Вижте, господин Касчиев не работи в агенцията, аз не знам къде работи. Но мисля си, че той малко спекулативно борави с цифри. Според мен най-точните сведения може да даде Националната електрическа компания и Централно диспечерско управление. Те са хората, които знаят как върви обменът на електроенергия, какви са сключените договори, какъв е графикът на доставка. Аз например никога няма да се заема да правя каквато и да било прогноза в това отношение, ако тези цифри не стоят пред мен или ако аз съм специалист в тази област.

Сега, ако Георги Касчиев ги има тези всичките цифри, в което аз се съмнявам, тъй като те в известен смисъл са търговски и конфиденциални и той не може да ги има, тогава не знам на какво основание той прави тези оценки. Но така или иначе загриженост в съседните държави очевидно има.

Ето, веднага цитирам Любомир Велков, изпълнителния директор на НЕК, който казва, че трябва да говорим за една по-скъпа цена на тока. Може ли да се очаква режим на тока, освен по-висока цена?

Аз отново ще се върна към онова, за което ние проведохме съответните анализи, които бяха предоставени на Министерство на енергетиката, че когато в една сума от производители в България, които произвеждат на енергия на различни цени, очевидно е, че себестойността на енергията и цената й във Варна е по-различна от тази на АЕЦ "Козлодуй", по-различна от тази на "Бобов дол" или на "Марица - Изток".

Но в крайна сметка в България се провежда някаква ценова политика по отношение на електроенергията и българите не купуват електроенергия от Варна, поне засега, или от АЕЦ "Козлодуй" на различни цени, а купуват на една цена, която е така компонирана, че тя може да покрие разходите на производителите и естествено да донесе някаква минимална печалба, за да може да се реинвестира в сектора.

Когато от цялата тази сума Вие извадите най-евтиния производител, очевидно е, че общото, след това като го делите, ще бъде по-скъпо, в смисъл - по-висока ще стане цената.

Друг е въпросът, че в момента цената на вносните въглища рязко се покачи. И причината за това не е нито извеждането на трети и четвърти блок, нито който и да било в България . Просто на международните пазари цената на въглищата се покачи поне с 20 процента. И тогава всички наши централи, вземете Варна, която би трябвало да замести до голяма степен производството на АЕЦ "Козлодуй", ще влезе с много по-голяма цена. Това е истината. Друг е въпросът дали ще има необходимото производство.

Аз продължавам да твърдя, че трудно може да се очаква да има някаква сериозна криза, поне в България. Значи, производството в България може би ще бъде напълно достатъчно, за да задоволи вътрешните нужди. Друг е въпросът дали ние ще имаме възможност да изнесем или да задоволим потреблението в места като Косово или Албания, или Македония.

Как ще повлияе извеждането на допълнителни мощности преди да са въведени други, защото факт е, че, да кажем, Европейският съюз финансира третия реактор в Румъния, Турция много скоро ще построи четвърти реактор. В един момент България ще се окаже. .

Чакайте сега, чакайте сега. Ще ме извините за това, което ще кажа, предварително, аз ще се извиня и на всички останали, но у нас ей така се хвърлят фрази от тертипа „Турция всеки момент ще построи ректор”. На Турция й трябват поне 15 години от днешна дата напред.

Турция едва сега промени становището си по отношение на това, че тя би могла евентуално да въведе четвърти реактор. Оттук нататък започва един сложен процес, който ще трае минимум 15 години.

Виетнам взе решение миналата година, че ще построят централа и се предполага, че ще я въведат през 2020 година. Значи, тези неща не се решават от днес за утре.

Има принципно решение трети блок на „Черна вода” да бъде дофинансиран, доколкото на мен ми е известно и на нас в агенцията, финансовият пакет още не е завършен. Като страна от Европейския съюз, естествено, Румъния може да кандидатства за кредит, но как точно ще бъде завършен трети блок на „Черна вода”, това е тема за разсъждение. И той може би ще бъде завършен поне след три-четири години. Те преди това трябва да въведат втори блок в експлоатация, а да говорим за трети блок на „Черна вода” е в едно средносрочно бъдеще. Така че аз не очаквам на Балканския полуостров толкова бързо да се намесят големи производствени мощности.

Тогава допускате ли, че мотивите за това писмо на министър Овчаров е да обоснове нуждата от АЕЦ "Белене"?

Вижте, какви са мотивите на министър Овчаров, той може да каже най-добре. От това, което аз съм видял, мисля, че е нормално като страна от Европейския съюз ние да се държим като партньор и когато сме поели даден ангажимент, да го изпълним. Друг е въпросът, разумен ли е този ангажимент, логичен ли е, рационален ли е.

Икономически обоснован ли е.

За мен той е ирационален, той е икономически необоснован. Но след като, както се казва, сме си сложили подписа под нещо и на нас ни казват: „вие трябва да бъдете предвидим партньор”, то тогава ние действаме като един предвидим партньор. Ние уведомяваме отсрещната страна, че това ще го свършим, но вижте какво ще се случи. И тъй като вие ни казахте, че такова нещо няма да се случи, в крайна сметка някой трябва да носи отговорност, ако например в Косово е тъмно или еди къде си, където ние до този момент сме доставяли електроенергия.

И какви са алтернативите?

Какво, какво значи какви са алтернативите. . .

За да не е тъмно. С какво може да ни помогне Европейският съюз например?

Европейският съюз е партньорът, който поставя определени условия на България, не само в ядрената област, в най-различни други области, нали. Когато аз поставям условия на съседа - няма да си паркираш колата тук, защото не ми харесва, и като се окаже, че я паркира на средата на улицата и тя задръсти движението, то съседът трябва да си помисли дали пък все пак няма да намери някакъв разумен компромис.

Но аз ще ви дам следната интересна информация, която се появи преди два-три дни. "Ловиса", финландската електроцентрала със съветски тип реактори, ВВР-440, естествено, модернизирани с по-добри електроника и устройство за ограничаване на големите аварии, наричаме го контеймер, но той не е пълен контеймер. Но да кажем, че в момента трета и четвърти блок имат сходни, не същите, но устройства, които биха могли да извършат същите действия, т.е. за мен от гледна точка на безопасност аз ги слагам в един коридор. Преди три дни те искаха да експлоатират двата блока на "Ловиса" до 2030 година.

Това означава ли, че ние може да поискаме експлоатация, продължаване на срока на Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй"?

Това означа, че те продължават 30-годишния живот на реакторите до 50 години. Аз мисля, че поне нашият четвърти блок с нищо не отстъпва по качество на материалите, които са използвани, и т.н. Логиката е, че тези реактори са сходни, много близки по възможности, по проектни и други, и реално погледнато аз не виждам защо ние да не ги експлоатираме още 15 години.

Тоест Вие казвате, че е възможно да се експлоатира трети и четвърти блок на АЕЦ още 15 години.

Аз казвам, че финландците в момента това правят, нали. И те са страна от Европейския съюз.

Да, да следваме пътя на Финландия.

Ами разбира се.

Информацията е на Дарик радио.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Nitro
на 04.11.2006 г.
0
 
 
"Ами разбира се" Xaxaxa Ми хайде следвайте ги!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: