ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Това са дълбоко замразени меса, които са забранени от Европейския съюз. Те са трето качество, а България е един от най-големите пазари
Автор: Цоня Събчева 22:46 / 31.03.2025Коментари (0)9513
©
Цената на агнешкото от производителите няма да бъде по-различна от миналогодишната. Средната цена на килограм живо тегло е около 10 лева. Ние обаче не сме хората, които определят крайната цена в магазинната мрежа. Това каза председателят на Асоциацията на животновъдите Бойко Синапов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Производителите продават животните на кланиците, а те предоставят месото в магазинната мрежа чрез прекупвачи, обясни той. "След нас нагоре има голяма спекула. В магазинната мрежа агнешкото трябва да бъде не по-скъпо от 22-23 лева“, заяви Синапов.

Нелегалният внос на агнешко е проблем за българските производители. Затова те застават зад инициирания от земеделския министър Тахов законопроект за защита на българската продукция. "Много министри дотук правеха тази крачка, да се вкара като закон по някакъв начин, но той дръзна пръв. Твърдо стоим зад него и зад този закон. Мисля, че той ще бъде полезен на нас като български производители и за българските потребители. Целта на този закон е да сложи някакъв ред, не само веригите да печелят“, обясни председателят на Асоциацията на животновъдите.

Една малка част от производителите и преработвателите обаче са против този закон. "Това са тези преработвателни предприятия, които не работят с български продукти, а на 100% с вносни продукти. Те не са български производители, не купуват продукт от нас, това трябва да е ясно. Те свикнаха на тази хранилка да правят големи печалби на гърба на българския производител и потребител. Контролните органи ги няма, може би защото и те са на тази хранилка“, допълни Бойко Синапов.

90% от месото, което преработвателите преработват, е вносно. "Това са дълбоко замразени меса, които са забранени в голяма част от Европейския съюз. Те са трето качество. В момента България е един от най-големите пазари. Това консумираме като колбаси – дълбоко замразени меса с годност до 6 месеца, което е разрешено по европейски регламент. При нас тези меса влизат като свежи български, с български етикети“, обясни Синапов.

По думите му българското животновъдство се срива. "Губим елитни стада, създавани с много труд и много дълго време. Ако нашите контролни органи не се вземат в ръце и не защитим нашето производство на земеделски продукти, ще стигнем до 100% вносни храни. Този хаос го има само в България“, категоричен бе Бойко Синапов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Великден 2025
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: