Това нормално ли е? Едни от най-посещаваните природни забележителности в Родопите вече са с пропуск

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
08:44 / 29.04.2022
91139
Платен става достъпът до Дяволския мост и тракийското светилище Орлови скали в Родопите. Преминаването на туристи ще се осъществява през клетки с турникети, които са поставени в близост до популярните обекти.

КПП-тата, които наподобяват скенери на летище и входове на английските футболни стадиони, предизвикаха вълна от недоволство в социалните мрежи. Мнозина са разочаровани, че турникетите стоят неестествено сред природата и че трябва да се плаща за достъп до вековни светини, които трябва да могат свободно да бъдат разглеждани.

"Предстои апаратите да бъдат захранени с електрическа енергия. Целта е да се подобри отчетността и да се защити обществения интерес. Отначало турникетите ще работят с жетон, който ще се продава на място, а след време се надяваме да въведем и електронна система за достъп. Контролът и отчитането ще станат още по-прецизни", заяви кметът на общината инж. Изет Шабан.

Той подчерта, че през последните години е констатирано, че е засилен интересът към туристическите обекти в района. И добави: "Само през 2021 г. Дяволският мост на река Арда е посетен от 22 940 души. В тази връзка Община Ардино системно и последователно полага усилия за изграждане и поддържане на туристическата инфраструктура".

Туристи масово обявяват, че ще бойкотира съоръженията и има горски пътеки, по които могат безплатно да стигнат до двата обекта в Родопите. Други изказват мнение, че първото пълноводие на река Арда КПП-тата ще бъдат отнесени от стихията. Има и такива, които са категорични, че няма изобщо да пътуват до региона и ще бойкотират местния туризъм.

С решение на Общинския съвет в Ардино от 2017 г. и към настоящия момент е въведена такса за посещение на Дяволския мост и тракийското светилище Орлови скали.

Въвеждането на платения достъп е част от Програмата за развитие на туризма на територията на Община Ардино за периода от 2022 до 2025 година, пише "България днес".


Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).